Menu Zavřít

Nigerijský Lauder

8. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Portál Atlas

BRAND24

PRAHA (hat) - Není novinkou, že takzvané nigerijské e-maily nemusejí pocházet právě z Nigérie. Na internetu se objevil podobný e-mail, který pravděpodobně pochází z České republiky. Jeho odesílatel se podepisuje jako Ronald Lauder a zaštiťuje se švýcarskou organizací Independent Committee of Eminent Persons (ICEP). Tvrdí, že tato organizace objevila dva účty neaktivní od roku 1945, jejichž majitelé se stali obětí holocaustu a nemají žádné žijící příbuzné. Na účtech se má nacházet 35 milionů dolarů.
Dál je scénář stejný jako u e-mailů z Nigérie. Odesílatel žádá příjemce, aby mu pomohl peníze z účtů vybrat a tvrdí, že jako jeden z manažerů ICEP disponuje veškerými potřebnými údaji. Jediné co potřebuje je cizinec, který transakci pomůže uskutečnit.
Antispamová firma BlackSpider zaregistrovala v minulém týdnu 75 tisíc kopií „Lauderova“ e-mailu. Stopa jeho původce končí na serveru killbill2.atlas.cz. Je tedy pravděpodobné, že autor využil k odeslání zprávy služby freemailu na Atlas.cz. Firma již omezila počet odeslaných e-mailů za hodinu na tisícovku zpráv, v nejbližší době se limit zpřísní na padesát zpráv za hodinu, což by mělo od zneužívání Atlasu odradit. “Je to jeden z prvních spamů, který odešel přes náš server,” konstatoval Martin Klofanda, marketingový manažer firmy Atlas.
Organizace ICEP pravděpodobně existuje, nebo spíše existovala (její internetové stránky nejsou v současnosti aktivní), a skutečně se zabývala i spícími židovskými konty ve Švýcarsku. To přidává zprávě na důvěryhodnosti i nebezpečnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).