Menu Zavřít

Nevydařená setkání

23. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí a banky

BRAND24

PRAHA (vlp) – Jednání náměstka ministra financí Tomáše Prouzy s bankéři se příliš nevyvedlo ani napodruhé. Jak týdeníku EURO sdělilo několik zástupců bank, kteří si nepřáli být jmenováni, ve středu 21. září při první schůzce došlo přímo k blamáži. „Náměstek Prouza působil velmi nepřipraveným dojmem. Sdělil nám pouze, že své požadavky rozdělil do čtyř kategorií. V jedné z nich měly být regulatorní problémy, které se budou řešit zákonem. Jaké problémy budou řešeny zákonem, však odmítl sdělit,“ uvedl jeden z nich.
Prouza ze setkání, na kterém byli přítomni generální ředitelé a členové představenstev bank, několikrát odešel. „V jednu chvíli se zvedl a téměř na hodinu šel pryč s tím, že má nějakou agendu. V průběhu jednání se to opakovalo,“ dodal další z bankéřů.
Páteční schůzku již vedli poradci, neboť Prouza je v zahraničí. „Jsou vytvořeny takové čtyři kyblíky, do kterých padají jednotlivé představy ministerstva. V prvním jsou návrhy, které se budou řešit zákonem, další část vyřeší Česká bankovní asociace, ve třetím budou doporučení ministerstva a v posledním představy ministerstva financí, které uplatnění nenajdou a zmizí v nenávratnu,“ informoval týdeník EURO jeden z bankéřů. Ujistil, že ten poslední se stále více plní. Hodně návrhů do něj spadlo poté, co na jednání přišel předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Ministerstvo rovněž na nátlak bank prodloužilo do 29. října lhůtu, do které musí být vyjasněny návrhy, jež se budou řešit zákonem. Bankovní asociace však reagovala prohlášením, že termín není možné splnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).