Menu Zavřít

Neveřejnoprávně. A šarfěji!

24. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Šteindler a Vávra oživili na webu své mrtvé německé dítko

Chcete-li se nekorektně pobavit, nemusíte už hledat sudetské archiválie z Alles Gute na YouTube.com či DVD, ale počkat si na novoty serveru Stream.cz. Tucet svěžích dílů se tam má objevovat ob dva týdny. První skeč s názvem Evropě to vosolíme! měl premiéru minulou neděli. Trvalo to skoro dekádu, než se Karl (Milan Šteindler) a Egon (David Vávra) vrátili se svým „prosfišťováním německých slofíček“.
Webové vydání má své výhody: „Můžete si skeč zastavit, vychutnávat grimasy, dívat se na pytlíky. Pod očima. A výsledek nás překvapil, obávali jsme se, zda to nebude trapné,“ říká architekt Vávra. Právě on se prý v jarmarkovské frontě na trdla domluvil na oživení totprojektu s Milošem Petanou, generálním ředitelem Stream.cz. Na kolik tahle sranda vyšla? „Konkrétní částku bych říkat nechtěl, ale Alles Gute patří k našim nejnákladnějším projektům v přepočtu na minutu,“ vysvětluje někdejší šéf televize Prima. Dle něj by se měl videoportál dostat příští rok do černých čísel.

Videa pro smějící se bestie

Die Simulantenbande, čili Češi, prý nové klipy ocení. „U každého dílu očekáváme návštěvnost v řádu statisíců. Oslovit chceme jak pamětníky, tak mladší generaci. Důležité je, že uvedením na trh tento produkt nekončí, ale začíná. Lidé se budou dívat i zpětně,“ myslí si Petana, který je také majitelem Bontonlandu. Premiérový díl s mottem Das Salz über alles se povedl, byť prý patří k těm kratším. Na řadu kromě vůdcovství v Evropské unii přijde i Děda Mráz (v podání Roberta Nebřenského) či romská otázka, s níž vypomůžou chlapíci z kapely Gipsy.cz. „Dostali jsme se do dosti zapeklitých situací, a abychom se ochránili, namazali jsme si pokožku zázračným Reinhard Sonnen Reichsprotektorem,“ uvádí režisér Milan Šteindler. Právě společnost Fishstone, v níž drží podíl, se chopila realizace všech epizod. „Nejlepší byla takováto dodávka přímo na klíč – Stream si na to sám netroufl,“ říká Petana o výtvoru, jehož natáčení probíhalo od prosince v ateliérech Pokrok (německy Vorsprung) a na pražské FAMU.

Krucinálfagotdonrwetrelement!

Kultovní klip opěvující Skódu Henlein (s kulometnou úpravou a přímým spalováním), návod ku praní skvrn od krve s německým ovčákem Tixem i „koncentrákovanou silou“ nebo bavorský přefikovací snímek ze 70. let by současná Česká televize asi už neodvysílala. Rada pro televizní vysílání by jí ukládala jeden „flastr“ za druhým. „Je pravda, že se tehdy sešla vynikající konstelace a dnes by se zřejmě řada věcí z celé České sody na obrazovku jen tak nedostala,“ řekl loni týdeníku EURO Petr Čtvrtníček, jenž si nově zahraje v Otázkách Václava Hlodavce a vyzpovídá Hitlera se Stalinem. I proto je prý internetové prostředí pro navazující Alles Gute vhodnější nežli „öffentlich-rechtlich“ televize…
Reklamně budou několikaminutové srandičky (čtyři až osm minut) spjaty především s dvojicí sponzorů, jimiž se jednak staly nízkonákladové aerolinie Click4Sky a jednak, což stylově nijak nepřekvapí, produkt Fernet-Stock Bavorák. Umělohmotní esesáčci zdarma se ale ještě rozdávat nebudou. Dočkáme se po skončení první dvanáctky alespoň nějakého česko-německého přídavku? Ředitel Petana pouze říká: „Ochota na obnovení Alles Gute byla zpočátku nízká, ale časem rostla. A nakonec jsme museli autory krotit, jak je to chytlo.“

BOX 1 (foto teta)
Karl, promovaný pedagog
Sudetsko führeruje unii

„Češi se tak trochu chlubí sudetským peřím,“ řekl týdeníku EURO učitel němčiny Karl, jenž se rozpovídal o finanční krizi, distribuci plynu v Evropě nebo provokaci jménem Entropa.

Nepostrádáte zástupce Sudet v Národní ekonomické radě vlády (NERV)?
Postrádáme, ale my na to věčné handrkování už fakt nemáme nervy.

Jak byste v době „führerování EU“ řešil plynovou krizi? Mají spory Ruska s Ukrajinou nějaké konečné řešení?
Tato situace je neúnosná už léta, ale nechci předbíhat. V rozhovoru, který v Alles Gute uvedeme, si Adolf Hitler také stěžuje na problémy s dodávkami plynu.

Líbilo se vám zobrazení Německa v Černého Entropě? Jak měl tento bílý umělec ztvárnit Sudetsko?
Nebylo to špatné zpracování, ale trochu krotké. Každý ví, že ,hakenkrajc‘ vypadá jinak. A Sudetsko by mělo být ztvárněno jako kostka cukru, protože region si dělá nároky na autorství kostkového cukru. Jak jsme uvedli v prvním díle, jeho vynálezce Jakub Christoph Rath aus Datschütz (z Dačic – pozn. red.) byl Sudeťák. Češi se tak trochu chlubí sudetským peřím (myšleno cukrem – pozn. red.).

Proč spolupracujete se serverem Stream.cz a ne spíše se Strom.de?
Ne, že bychom byli vyslovení udavači, ale je krize, a tak se to snažíme rychle udat. Řídíme se starou sudetskou moudrostí: „Kam dřív přijdeme, tam dřív veřejně meleme.“ A na to, vrátit se na strom, na to je vždycky dost času.

Prý chystáte otevření e-shopu, který by nabídl originální sudetské rajtky, sonnenbrille nebo fusekle?
Ja, naše produkty jsou ekologické a při jejich testech nezahynulo jediné zvíře! Všechny, které zde budou k dostání, tak jako i přípravek na ochranu lidské pokožky Reinhard Sonnen Reichsprotektor, jsme vyzkoušeli na člověku.

BOX 2:
Was ist Alles Gute?
Nekonvenční lekce němčiny Alles Gute, jež nesly stejný název jako pamětnický, leč seriózní televizní kurz německého jazyka, vznikaly v devadesátých letech minulého století coby nezávislá součást satirického projektu Česká soda. Kurzy bývaly připojeny na konec pořadu, který vysílala Česká televize v rozmezí let 1993 až 1997 a jenž vyšel z dílny Fera Feniče (Febio). K nejblyštivějším epizodám patřily díly s lepou děvou z E55 („Eržika ist aber nummer čili Eržika, to je ale číslo“), reportáž z Krakonošova, resp. Rýbrcoulova revíru, odvážný historický erotický snímek s obdařeným inštalatérem nebo návod, jak se čistě pere na 1940 °C. Čerstvého oživení se tato neotřelá, černá a kontroverzní výuka němčiny dočká nyní na videoserveru Stream.cz.
Pramen: Česko-Sudetská tisková kancelář (ČSTK)
*
Nálepka: http://www.stream.cz/

BRAND24

Popisek: Zusammen. **Na nové řadě skečů Alles Gute spolupracovala jak romská menšina, tak kapela Gipsy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).