Menu Zavřít

Neuhasitelná ropná žízeň

23. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Prognóza EIA

BRAND24

PRAHA (mtc) - Světová poptávka po ropě stoupne během příštích dvaceti pěti let o 32 milionů barelů denně, tedy z dnešních 86 milionů barelů na 118 milionů barelů. Tuto prognózu zveřejnila minulý týden agentura EIA (Energy Information Administration), která je součástí amerického ministerstva energetiky. Většina nárůstu půjde na vrub větší poptávce po pohonných hmotách. V dopravě na rozdíl od energetiky totiž zatím prakticky neexistuje konkurenceschopná alternativa k naftě a benzinu.
Odhad EIA má ale dvě slabá místa. Prvním je cena ropy - pokud dramaticky poroste, dají se očekávat prudké změny v celosvětové ekonomice včetně dopravy, a poptávka nemusí růst tak strmě. Současné vysoké ceny a jejich stabilní růst během posledních pěti let totiž může být skokově posunut do ještě mnohem vyšších hladin. Velvyslanec Saúdské Arábie v USA Turki Al-Faisal minulý týden varoval, že pokud bude diplomatická roztržka kolem íránského jaderného programu eskalovat až do vojenského konfliktu, dojde ke zvýšení ceny ropy na trojnásobek.
Druhým slabým místem je otázka, odkud ropa za čtvrtstoletí poteče, aby nasytila tak vysokou světovou poptávku. Podle mnoha analýz se totiž již v tomto desetiletí nacházíme v bodě zlomu, po kterém se každoročně bude ropy těžit méně a méně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).