Menu Zavřít

Nepotopitelní

3. 6. 2013
Autor: Redakce

Všem, kteří si mysleli, že boj o pražský magistrát je závažná věc, vzala jejich iluze velká voda. Stačil pořádně deštivý víkend a jsou tu stovky vyplavených domácností, tisíce evakuovaných lidí a statisíce obyvatel, kterým živel pořádně zkomplikoval život.

Jenže na politiku se jaksi nezapomnělo. Na Kampě se v zachmuřené náladě a sportovní bundě objevil odvolaný primátor Bohuslav Svoboda, podle něhož se s budováním ochranných hrází začalo pozdě. Rychlé tužky nemají dost podkladů, aby bylo možné rozhodnout, jestli má pravdu. Je ale fakt, že existuje svědectví o telefonátech z Radotína do krizového štábu, který blahosklonně ujišťoval, že limity průtoku Vltavy jsou nadstřelené a není se čeho bát. Sledujte aktuální povodňovou situaci.

Pokud by zrovna magistrátní krizový štáb takovou pohodičku šířil, je to na pováženou. Zkušenosti z povodní jsou alespoň v metropoli jasné: velká voda přichází o víkendu a bere s sebou nejen kusy parků, náplavek a pochybných disertačních prací, ale i celé politiky. Vyprávět by mohl třeba Igor Němec, který v srpnu 2002, když Prahu začínala pustošit megapovodeň, pronesl památnou větu: „Situace je, bych řekl, nadmíru výtečná.“ Následně pak dodal, že Prahou prostě proteče pár kubíků navíc. V té době byl primátorem měsíc a do Vánoc nevydržel.


Sledujte zpravodajství ze záplav na E15.cz


Jestli se historicky znemožní také skorostarosta metropole Tomáš Hudeček, ukážou nejbližší hodiny. Pokud se mu podaří vnést alespoň nějaký řád do vodou silně oktrojované Prahy, může si připsat politické body. V opačném případě bohužel také. Stačí se podívat na životopis Igora Němce, který se po krátké primátorské eskapádě a mnohem delší dovolené vrátil do vrcholné, tentokrát úřednické funkce. V čele Úřadu na ochranu osobních údajů je nepřetržitě od roku 2005.

Jaké z toho plyne poučení? Velká voda je prevít, který dokáže ničit hlava nehlava. Platí to i o některých jedincích druhu homo politicus. S tím rozdílem, že jsou nepotopitelní. Na rozdíl od stržených mostů a utonulé zvířeny nakonec někde vyplavou.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Voliči jsou Zemanovi putna

Na klikací frontě klid

BRAND24

Jaklovic amina


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).