Menu Zavřít

Němci táhnou na Wall Street

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

NYSE

BRAND24

V boji o newyorskou burzu cenných papírů začíná být o něco jasněji. Akciová společnost, která největší burzovní parket na světě provozuje, je na prodej už delší dobu. Před několika týdny se ovšem stáhl favorizovaný zájemce, elektronická burza Nasdaq. Nyní se ukazuje, že jedním z černých koní obchodu desetiletí je frankfurtská Deustche Börse.
Jak informovala agentura Bloomberg, jednání mezi oběma společnostmi se dostalo už do pokročilé fáze. Podle jejích informací by německá burza měla vlastnit 60 procent společnosti NYSE Euronext. Výsledkem spojení by každopádně měl být kolos pyramidálních rozměrů. Obě burzy jsou na svém kontinentě největší a po vzájemném propojení obchodních systémů by měly poskytnout platformu pro obchodování akcií v ceně patnácti trilionů dolarů. To znamená, že by ovládly téměř třetinu celosvětového trhu.
NYSE Euronext totiž ve skutečnosti nekontroluje pouze mystické centrum obchodu na Wall Street na Manhattanu, v minulosti skoupila také jiné významné burzy v Evropě. Mezi ty hlavní patří burzy v Paříži, Amsterodamu, Bruselu a Belfastu. Pokud by k akvizici skutečně došlo, byla by nejspíš považována za vyvrcholení podobných obchodů v uplynulých letech. Od roku 2000 proběhly mezi burzovními skupinami akvizice v ceně necelých 100 miliard dolarů. Jedna z nich odstartovala na začátku letošního roku, kdy londýnská burza cenných papírů oznámila spojení s torontskou TMX.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).