Menu Zavřít

Nekonečný požitek

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Proslulá ledová vína z Kanady jsou k dostání i v Česku

V jednom z předchozích sloupků, věnovaném vínům Kanady, jsem tamní ledová zmínil jen okrajově. Protože však patří k nejlepšímu, co svět v produkci těchto malých zázraků nabízí, a také díky vlastní zkušenosti s nimi mezitím nabyté, se k nim rád vracím.
Pillitteri Estate Wintry, o jehož produkty dnes půjde, je největším rodinným výrobcem ledových vín na světě. Podnik, kde pracují otec, syn, dcera i zeť, je vnímán jako mimořádný producent mimořádných vín. Hroznům je zde věnována péče až mateřská. Taková, že když nastanou mrazy nebezpečně nízké, které by mohly úrodu zničit, vyjedou do vinic obří „fény“ a keře zahřívají. U Pillitteriů však nepřipravují jen vína ledová. Výrazné pozdní sběry, suchá chardonnay nebo charakteristické, originální cabernety jsou však trochu ve stínu právě znamenitých ledových. Ač produkce některých z nich dosahuje počtu deseti tisíc lahví ročně, množství pro nás neuvěřitelného, pro ty, kdo si je ve dvanácti zemích světa oblíbili, je to stále málo.
O to, aby se kanadská vína dostala i do sklenek jejich milovníků v Česku, se po roce snah postarala obchodní společnost Sudová vína, jejíž jednou sekcí je právě import z Kanady. Díky jejím aktivitám má český konzument možnost okusit sortiment osmi vín, z nichž celou polovinu tvoří právě ledová.

Cabernet Franc Icewine 2002 – Pillitteri Estates Winery je mimořádné víno oděné do cihlové barvy s probleskujícími rubínovými světélky. Buket je výrazný, s převahou lesních plodů, pod kterými se uplatňují náznaky medu a hroznovité sladkosti. Chuť je široká, komponovaná opět na bázi lesních jahod v koncentrované formě kompotu v nejlepší formě. Zpestření obstarávají ostatní lesní plody a příjemně ztrpčují jednoznačně mazlivý punkt jahod. Postupně se v závěru přidávají další aspekty – tóny citrusů a medově cukrové závěry v předlouhém odeznívání. Ač víno s notným obsahem zbytkového cukru (193 g/l), díky vyšší kyselině (11,8 g/l) a dostatečné přítomnosti alkoholu (dvanáct procent) nabízí sametově hladký, svěží, dlouho a velice živě vzhůru stoupající závěr.

BRAND24

Sparkling Vidal Icewine 2003 - Pillitteri Estates Winery. Zde se dostáváme k ojedinělé raritě. Víno barvy temného zlata, kterým po nalití prostupují jednak oslnivé pablesky krystalicky čirých jisker, jednak se vzhůru prodírají tisíce drobných perliček. Kytka překypuje odéry broskví, meruněk a exotického ovoce, důrazně podpořenými medovou nasládlostí. Chuť je koncertem vysoce koncentrovaných prvků zmíněného již ovoce, rozšířených o příjemně, nepříliš však „lepivou“ sladkost, vzápětí smytou důraznými kyselinkami. Objevují se i tóny rozkvetlých luk a celý vzácně vybalancovaný dojem je unášen líně stoupajícími bublinkami do báječně bohatého doběhu. Díky hustotě, oživené perlením, přesto však stále patrné, získáte pocit výsostně příjemného hladivého požitku, trvajícímu téměř donekonečna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).