Menu Zavřít

NEJVYŠŠÍ BERE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

PVK

PRAHA – Vítězství francouzsko–britského konsorcia Vivendi/Anglian Water v Praze již zřejmě nic nestojí v cestě. Osmičlenná výběrová komise Fondu národního majetku hlasovala o vítězi tendru na privatizaci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) v pátek 26. ledna. Dva nezávislé zdroje pro týdeník EURO uvedly, že vybrala konsorcium Vivendi/Anglian Water poměrem sedmi hlasů proti jednomu. Fond národního majetku (FNM) odmítl tyto informace potvrdit s tím, že je až do oficiálního vyhlášení výsledku soutěže (31. ledna) vázán slibem mlčenlivosti.

Francouzsko – britské konsorcium nabídlo za PVK 6,1 miliardy korun, což je zhruba dvakrát více než jeho soupeři, francouzská společnost Lyonnaise des Eaux a americko–britské konsorcium International Water/United Utilities (EURO 4/2001).

BRAND24

V soutěži, v níž se křížily zájmy státu, který inkasuje peníze z privatizace, a zájmy Prahy, by při poměru sedmi hlasů proti jednomu musel pro konsorcium hlasovat i jeden ze dvou zástupců města. Městské zastupitelstvo přitom ve čtvrtek 25. ledna vyzvalo Fond národního majetku, aby rozhodnutí o vítězi odložil. Žádost zdůvodnil obavami o růst ceny vody v případě, že vyhraje nejvyšší nabídka konsorcia Vivendi/Anglian Water. Mluvčí FNM Jana Víšková uvedla, že žádost zastupitelstva není pro fond směrodatná. „Jsme jen výkonný orgán a o něčem podobném by muselo rozhodnout ministerstvo financí, řekla. Výkonný výbor FNM se bude rozhodnutím komise i žádostí města zabývat v pondělí 29. ledna. Víšková však dodala, že k tomu, aby změnil rozhodnutí komise, by musel mít velmi závažný důvod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).