Menu Zavřít

NEJVĚTŠÍ PROPAD

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Linux

NEW YORK (Reuters, FT) – Burzy nesnášejí nepříjemná překvapení. Minulý týden potrestaly finskou technologickou společnost Linux, která oznámila, že výsledky za letošní třetí čtvrtletí budou mnohem horší, než s čím počítali jak lidé z Linuxu, tak nezávislí analytici. Špatné výsledky by měly znamenat ztrátu čtrnácti až šestnácti centů na akcii. Přitom analytici na Wall Street očekávali maximálně devět centů.

Kurs akcií Linuxu v posledních dnech spadl téměř o čtyřicet procent na svou vůbec nejnižší úroveň – pouhých osmnáct dolarů. Přitom to byl právě Linux, který před rokem při svém vstupu na burzu trhal rekordy. Tehdy v první den obchodování akcie vylétly na neuvěřitelných 700 procent „startovací ceny na bezmála 240 dolarů. Potom ale investoři ztráceli o akcie technologických firem zájem a Linux na to těžce doplatil. Od začátku letošního roku ztratil 97 procent své tržní hodnoty. Dnes spolu s Linuxem padají i jeho společnosti Red Hat a Caldera.

Larry Augustin, výkonný ředitel Linuxu, prohlásil, že ačkoliv obchody se současnými zákazníky byly naprosto skvělé, počet nových klientů z dotcomů s venture kapitálem klesal podstatně rychleji, než vedení očekávalo. Ještě letos v srpnu firma oznamovala, že její čtvrtletní prodeje vzrostly asi šestinásobně. To vedlo řadu analytiků k přehodnocení odhadů dalších výsledků společnosti.

BRAND24

Firma vyrábí hardware pro otevřený operační systém Linux fungující na PC. Právě do tohoto systému vkládali experti naděje, že bude schopen tvrdě konkurovat Microsoftu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).