Menu Zavřít

NEJEN ONLINE VÝSLEDKY

8. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Informatika zatím neznamená konec hendikepových karet

BRAND24

Výhodou rozvoje golfu na přelomu tisíciletí jsou elektronické služby. Lze říci, že na www.cgf.cz je zpracována kompletní turnajová, hendikepová i členská agenda, informace o hřištích, okamžité výsledky a mnoho nadstandardních funkcí.
Předpokladem vzniku golfového serveru České golfové federace (ČGF) byla poptávka. „Jakmile jsem se dozvěděl, že ČGF hledá partnera pro projekt golfového serveru, věděl jsem, že jde o projekt jako stvořený pro naši společnost, říká Jan Loužecký, předseda představenstva společnosti CT Group. Ta golfový server provozuje a je oficiálním partnerem ČGF v oblasti informatiky.
Výhodou pro vznik serveru byla úzká členská základna a předpoklad jednotné normy pro dvaadvacet dokončených hřišť podle systému EGA (EURO 47/2000 a 5/2001), to znamená stanovení měřitelnosti výsledků na všech jamkách v České republice.
Server ČGF nenabízí pouze online porovnání výsledků, ale poskytuje také prostor pro agendu – klubovou, členskou, turnajovou. Chystá se také online rezervační systém časů pro hru na hřištích v ČR. Tato část aplikace umožní připravit si itinerář a rezervovat si hrací časy, třeba na celý rok dopředu na různých hřištích na území celé republiky.
Server ČGF předkládá vždy aktuální stav golfové základny a hendikepů, ty za daný klub nebo Českou golfovou federaci doplňují oprávněné osoby. Pod blokem „Hřiště naleznete popis hřiště, vybavení, technické parametry – délka, par… plánek jednotlivých jamek, celého hřiště, score kartu, výpočet hracího HCP, dále předepsané kolo. To platí pro hřiště, které má více než 18 jamek, a jde o varianty možností hry a tabulku hracích hendikepů. To je podmíněno podpůrnou agendou, zadáním dat do systému.
V bloku „Klub je prostor pro klubovou agendu, seznam členů, jejich HCP a historie změn HCP jednotlivých členů klubu, kontakt na klub a jeho funkcionáře. Dalším blokem je „Federace , kde je kontakt na ČGF a seznam klubů. Nejzajímavějším blokem pro běžného hráče jsou „Turnaje , kde je popsán způsob přihlášení, startu, čas (tee time), ceny pro vítěze, vypsané kategorie, kapacita turnaje a stanovení počtu hráčů, kteří se mohou přihlásit přes internet. Pro každé turnajové přihlášení je generováno číslo jako potvrzení. Pod tímto číslem je možné se také z turnaje odhlásit. Samozřejmostí je vyloučení přihlášek na několik turnajů ve stejném čase. Uzavřením kola a zadáním výsledků do serveru ČGF se automaticky mění hendikep zúčastněných hráčů pro následující hru.
S rutinním používáním a odpovědným vkládáním dat se takřka pro deset tisíc golfistů rýsuje první elektronický rok. „Do tří let předpokládám, že bude v Česku dvacet pět tisíc golfistů. To znamená, že těch nových patnáct tisíc přijde do hotového, dodává Jan Loužecký.
Aktuální žebříček všech českých golfistů se nachází na adrese – www.golf–liga.cz. Měřitelnost golfových výsledků podle hendikepu a možnost jejich porovnání na golfovém serveru dává příležitost srovnávat výkony hráčů bez ohledu na to, zda spolu hrají.
Na základě možnosti porovnávat výkony hráčů vznikla Internetová golfová liga IOL, která nese jméno generálního partnera, Internet OnLine, divize Českého Telecomu. Každý hráč se tak bude moci informovat o přesném pořadí na žebříčku a dosažených výsledcích svých i soupeřů. Pro rozvoj sportu je zajímavé i to, že se na žebříčku najde každý, kdo je členem ČGF, to znamená i začínající hráč. Na 600 turnajů, které se budou pořádat v tomto roce, dává šanci upravit si své umístění.
Soutěžní princip ligy vychází z vyhodnocování výsledků veškerých soutěží online, které vedou ke změnám hendikepu, včetně soutěží klubových. Od 1. května jsou na www.golf–liga.cz výsledky turnajů zpracovávány online.
„Náklady golfové ligy pro letošní rok jsou díky péči partnerů víceméně pokryty, přesto s dalšími partnery probíhají intenzivní jednání, říká k financování internetové ligy Jan Loužecký.
„Veškeré žebříčky internetové ligy jsou sestavovány pouze na základě výše hendikepu a nesmí se zaměňovat se žebříčkem ČGF, který je sestavován na základě brutto výsledků ve vybraných turnajích a mistrovstvích ČR, kde hrají hráči za stejných podmínek na stejně připraveném hřišti a ze stejných odpališť, popisuje rozdíl mezi internetovou ligou a žebříčkem ČGF Karel Vopička ze sportovní a technické komise ČGF.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).