Menu Zavřít

Nejdřív reformy, pak Bárta

26. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna

BRAND24

Po několika týdnech napínání superguru Věcí veřejných Vít Bárta nakonec oznámil, že si přeje být vydán sněmovnou policejnímu stíhání kvůli údajnému uplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Ačkoli prohlásil, že byl pro takový krok rozhodnutý od počátku, je pravdou, že nic jiného zřejmě Bártovi ani nezbývalo.
Premiér Petr Nečas se k Bártovu vydání stavěl spíše odmítavě, protože by se prý „ostré vnitrostranické rozepře neměly řešit cestou kriminalizace“. O tomto postoji ale nedokázal přesvědčit dostatek poslanců ODS. Kdyby tak činil z pozice síly, zřejmě by ho čekaly výrazné potíže na podzimním kongresu strany.
Minulý týden se navíc ukázalo, že by se Bárta nemohl spolehnout ani na hlasy socialistů. Ačkoli se přes odmítání Bohuslava Sobotky v ČSSD spekulovalo, že by hlasy pro Bártu mohl dodat právě předseda strany, začali i Sobotkovi straničtí spojenci prosazovat závazné hlasování klubu pro vydání neformálního vůdce VV.
Vzhledem k tomu, že TOP 09 a komunisté jasně avizovali, že budou pro vydání, véčkaři by mu zabránit nedokázali, a kdyby za takové situace bojovali proti vydání, ve finále by to na veřejnosti celou stranu v čele s Bártou poškodilo ještě více než fakt, že šéf poslanců VV bojujících proti korupci bude obviněn z korupčního jednání. Obrátila tak i do té doby nejvýraznější bojovnice proti Bártovu vydání a místopředsedkyně véčkařů Dagmar Navrátilová.
Zatímco čtvrteční zasedání mandátového a imunitního výboru sněmovny skončilo podle očekávání doporučením vydat Bártu, ve sněmovně se vše komplikuje a minimálně o pár hodin odsouvá. Přestože měli poslanci o Bártovi hlasovat už toto úterý v rámci prvního bodu jednání, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS věc posune zařazením mimořádné schůze projednávající 42 bodů reformních návrhů vlády. „Tím může Bárta dostat třeba dva týdny času na to vyjednat si své nevydání. Anebo koalici položil kudlu na krk, že pokud bude vydán, nemusí jim VV schválit reformní zákony,“ míní šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Postup Němcové kritizoval i šéf mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc z ČSSD.
Němcová tvrdí, že jde pouze o technickou záležitost. S představiteli koaličních klubů je prý domluvena, že v úterý bude zahájena řádná schůze sněmovny. Ta bude ještě před projednáním Bártova vydání přerušena, aby mohla být zahájena schůze mimořádná. V jejím rámci mají poslanci po zbytek úterka hlasovat o vládních návrzích. Následující den dopoledne pak prý mimořádnou schůzi opět přeruší, vrátí se ke schůzi řádné a k hlasování o vydání Bárty. „Ale není jisté, že bod vydání Bárty nakonec skutečně prvním bodem schůze zůstane,“ uvedla Němcová. „Uznávám, že je to trochu kostrbaté, ale jde o technickou záležitost, není v tom žádný záměr rozhodování o Vítu Bártovi oddalovat. Já sama budu pro jeho vydání,“ dodala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).