Menu Zavřít

Nejdražší je Maročan

5. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Zlatá tretra

BRAND24

PRAHA (oh) – Jedenáct z dvaceti nejlepších atletů dneška by mělo startovat 12. června na tradičním ostravském atletickém mítinku Zlatá tretra. Zatímco loni byla největší hvězdou americká sprinterka Marion Jonesová, má letos diváky a sponzory přitáhnout Maročan Hicham El Guerrouj, současná jednička světových atletických žebříčků. Rozpočet závodu, z nějž si přímý přenos nebo sestřih objednalo 130 televizních kanálů, je stanoven na milion eur, přibližně 32 milionů korun.
Tomáš Petera z pořádající agentury Česká sportovní předpokládá, že 21tisícový stadion bude vyprodán. Z milionového rozpočtu padne největší suma, 400 tisíc eur, na výkonnostní odměny sportovců, 280 tisíc zaplatí organizátoři atletům na startovném a 320 tisíc eur jsou provozní náklady mítinku. Nejlépe ohodnoceným startujícím je podle Petery atlet El Guerrouj. „Náklady na start včetně letenek a ubytování jeho štábu se pohybují kolem osmdesáti tisíc dolarů. Je nejdražší na světě,“ vypočítává Petera.
Generálními partnery Zlaté tretry jsou společnosti Agrofert a Třinecké železárny (TŽ). Generální ředitel Agrofertu Andrej Babiš tvrdí, že partnerství nemá na byznys firmy téměř žádný vliv. „Jsme česká firma, tak chceme podporovat české sportovce. Přiznávám, že je to spíše otázka image,“ řekl týdeníku EURO. I předseda dozorčí rady TŽ Tomáš Chrenek připouští, že marketingový dopad na chod firmy je mizivý. „Nedíváme se na to komerčně, ale spíše charitativně,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).