Menu Zavřít

Nedůstojná polifraška

21. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Policejní prezident

BRAND24

Výběr nového policejního prezidenta už více než co jiného připomíná jen nedůstojnou lacinou komedii. Nejspíše až tento týden se však ukáže, kdo bude veřejně ztrapněn, zda ministr vnitra Radek John, nebo premiér Petr Nečas. Pro rozluštění této hádanky je klíčová schůzka Nečase s vítězným adeptem na prezidiální post, náměstkem jihomoravské policejní správy Petrem Lessym, kterou si před jeho případným definitivním jmenováním ministerský předseda vymínil.
Pro lepší přehled si v kostce zrekapitulujme události posledních pár dní.
Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek neprošel psychotesty a výběrová komise ho nedoporučila. Papírový favorit Viktor Čech si svoje ambice na poslední chvíli rozmyslel. Po schůzce s ministrem vnitra, která se odehrála minulé pondělí a na níž se podle neoficiálních informací řešily i nějaké věci z jeho minulosti, se Čech před komisí nakonec prezentoval jako velmi vlažný zájemce a potenciální prezidiální kandidát. Tím Čech i John vypálili rybník ODS, která tvrdila, že je volba fraškou, když z ní má vítězně vzejít právě zmiňovaný ministrův náměstek.
Ve středu vybírala komise ze tří uchazečů: severočeského policejního šéfa Jiřího Vorálka, ředitele pražské policejní správy Martina Červíčka a už zmiňovaného Petra Lessyho. Podle důvěryhodných zdrojů týdeníku EURO uspěli adepti před komisí přesně v opačném pořadí, než byli v předešlé větě vyjmenováni.
ODS vzápětí kontrovala, že i Lessy byl vlastně předem vybrán, a trochu se do své argumentace zamotala. „O panu Lessym se již před několika týdny spekulovalo, že je horkým kandidátem na tuto pozici. Řadu týdnů o něm a o panu Čechovi jako o vytouženém kandidátovi mluvili pan ministr John i pan ministr Bárta,“ prohlásil Nečas po oznámení výsledků.
Jisté je, že volbu Johnových poradců nevnímají příznivě ani někteří zkušení policisté. Ti o nepříliš výrazném Petrovi Lessym v nadsázce tvrdí, že rozhodně není vizionářem, a naopak je přespříliš „ohebným“ člověkem.
Zákon o policii jednoznačně konstatuje, že pravomoc ke jmenování policejního prezidenta má ministr vnitra. Aktuální tanečky okolo posvěcení nového šéfa policie mají původ v ústní dohodě, která ale nemá žádnou právní validitu. A lehce hysterická scénka, rozehraná Nečasem poté, co mu Johnova asistentka oznámila verdikt komise esemeskou, když se mu ministr vnitra nemohl dovolat, dává celému divadélku definitivní pachuť crazy filmů s popleteným italským úcetním Fantozzim.
Jak chcete bojovat s všudypřítomnou korupcí, pánové, když se neshodnete na jméně policejního prezidenta? Tedy člověka, který by měl rozvalenou policii a hlavního protikorupčního garanta konsolidovat.
A bude ještě hůř, bez svého ředitele je i policejní inspekce, tedy budoucí generální inspekce bezpečnostních sborů. Její zastupující šéf Dušan Brunclík si už o převedení do funkce požádal. Ale na rozdíl od policejního prezidenta o něm bude rozhodovat celá vláda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).