Menu Zavřít

Nechtějí to vzdát

15. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Siemens VDO

BRAND24

PRAHA (mat) - Konflikt kolem plánovaného přesunu továrny společnosti Siemens VDO z německého Würzburgu do Česka nabírá na obrátkách. Zapojil se do něj i bavorský ministr hospodářství Otto Wiesheu, který se ještě tento týden sejde se šéfem celého koncernu Siemens Klausem Kleinfeldem. Už minulé pondělí ministr jednal s ředitelem Siemensu VDO Wolfgangem Dehnenem, aby zjistil, jak by bylo možné pracovní místa ve Würzburgu udržet.
Bavorský šéf odborového svazu průmyslu IG Metallu Werner Neugebauer mezitím razantně odmítl návrh managementu Siemensu. Vedení přišlo s tím, že místa v Německu zachová, pokud bude znovu zaveden 40hodinový pracovní týden. Zaměstnanci by se navíc museli na tři roky vzdát zvýšení platů, stejně jako příspěvku na dovolenou a odměn na konci roku. Za těchto podmínek by byl Siemens ochoten propustit jen 600 zaměstnanců.
Neugebauer avizoval, že Siemens tyto plány u IG Metall neprosadí. Jako hlavní protiargument uvedl, že továrně stoupl obrat o sedm procent a ve Würzburgu vlastní podnik nejmodernější výrobní zařízení. Společnost Siemens se k číslům odmítla vyjadřovat, což odůvodnila běžícím vyjednáváním s odborovou radou.
Z würzburgského závodu na výrobu automobilových součástek by mělo přejít až 1600 pracovních míst do Ostravy. „Nový závod v Ostravě by mohl do konce roku 2007 zcela převzít výrobu ve Würzburgu,“ uvedl německý odborový svaz IG Metall na základě jednání s firmou.. Mluvčí společnosti Siemens v České republice Petr Sedláček k tomuto tématu nedokázal podat žádné informace.
Němci jsou odhodláni o svou práci bojovat. Na minulý týden zástupci odborů a politici plánovali lidský řetěz kolem továrny ve Würzburgu. Německá média tvrdí, že stávka v tomto podniku by do dvou dní ochromila velkou část tamního automobilového průmyslu. Obrat továrny, která vyrábí malé elektromotory, stoupl v posledních pěti letech o téměř 30 procent a to i přes to, že zaměstnala jen dalších 80 pracovních sil. S 19 miliardami eur obratu přispěl podnik 6,5 procenta k miliardovému zisku koncernu. Zaměstnanci nejsou s to pochopit, proč ziskový podnik přesouvá pracovní místa do zahraničí a záměr označují za turbokapitalismus bezohledných manažerů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).