Menu Zavřít

Nečekaná změna

23. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Hewlett-Packard

BRAND24

Technologický gigant Hewlett-Packard (HP), který se nedávno rozhodl reorganizovat svůj byznys s osobními počítači, opět překvapil. Po jedenácti měsících se zbavil generálního ředitele Lea Apothekera a do čela firmy byla jmenována Meg Whitmanová, která v minulosti vedla společnost eBay.
Investoři zůstali po nečekaném kroku HP nervózní. Také analytici se ptají, jestli firma svá rozhodnutí neuspěchává. Předseda představenstva společnosti Ray Lane musel během konferenčního hovoru bránit jmenování Whitmanové bez formálního výběrového řízení.
Pětapadesátiletá Whitmanová souhlasí se strategií nastavenou svým předchůdcem, zahrnující vyčlenění divize PC ze struktury firmy, ukončení výroby tabletů a koupi britské softwarové společnosti Autonomy.
Podle listu Wall Street Journal mohla stát za Apothekerovým vyhazovem nedostatečná komunikace uvnitř firmy, neschopnost vysvětlit investorům rozhodnutí společnosti a nespokojenost zaměstnanců. Za odchod má údajně dostat deset až dvanáct milionů dolarů.
Ačkoli Whitmanová udělala během svého desetiletého působení v čele eBay z tohoto aukčního serveru multimilardovou společnost, existují obavy, že několikanásobně větší technologický gigant nebude schopná ukočírovat. „Whitmanová nebude mít problém vést HP, stala se členkou představenstva před osmi měsíci, a tak pravděpodobně rozumí tomu, co a jak by firma měla dělat,“ uklidňovala Maggie Wilderotterová, šéfka společnosti Frontier Communications, která s Whitmanovou seděla v představenstvu společnosti Procter & Gamble.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).