Menu Zavřít

Nečasovy „drby“, vyhozená dcera a koš

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

politický diář

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má štěstí v neštěstí a naopak. Když už se zdálo, že se bude muset z ministerského křesla klidit, uspořádal pražský vrchní žalobce Vlastimil Rampula podivuhodnou tiskovou konferenci o prohlídce kanceláře svého náměstka Libora Grygárka, aniž by předtím informoval nadřízené. Pospíšil tak dostal další čas minimálně do rozsouzení, na čí straně je v případě noční návštěvy zastupitelství pravda. Pospíšilova smůla zase zřejmě spočívá v tom, že verdikt o kasační stížnosti na Rampulu, který o jeho osudu rozhodne definitivně, projednává Nejvyšší správní soud v čele s Josefem Baxou. Mezi ním a Pospíšilem je přitom osobní zášť, ministr pro MF Dnes mluvil přímo o animozitě. Není divu, když coby děkan plzeňských práv navrhl Baxovu dceru na vyloučení ze školy, což mu uznávaná autorita v české justici nikdy nezapomněla.

Autor Diáře bez ostychu přiznává, že se příliš nezabýval návrhem reformy školství z pera véčkařského ministra Josefa Dobeše a věcné protiargumenty akademické obce vnímal jen „z rychlíku“. Na základě předchozích textů v týdeníku Euro by asi málokdo mohl autora podezírat, že by se mu snad Dobeš mohl zdát být mužem na svém místě. Na druhé straně, pokud ze sebe vysokoškolští studenti dokážou coby jedno z ústředních hesel protestů „vypotit“ slogan „Dobeše do koše!“, pouze v systému zřejmě chyba nebude…

BRAND24

Když psal týdeník Euro 6. února, že je Martin Říman už definitivně na odchodu z postu šéfporadce Úřadu vlády, reagoval na to premiér Petr Nečas podle mluvčího Osúcha slovy: „Drby nekomentuji.“ Vida, Říman už na Úřadě vlády skončil, jeho nástupcem je hlavní politický analytik ODS Tomáš Vrbík. Bývalý poslanec Unie svobody Vrbík byl v týmu Ivana Langera a ještě později u místopředsedy ODS Pavla Drobila. Ten z Vrbíka udělal náměstka ministra životního prostředí, kde ho ponechal i Tomáš Chalupa. Vrbík nyní na ministerstvu končí. Muž se zkušenostmi z Langerova volebního štábu totiž bude mít dost práce. Kromě „šéfporadcování“ a dalších aktivit totiž figuruje i v Drobilově týmu pro přípravu senátních a krajských voleb. V případě Římana bude naopak zajímavé sledovat, zda se potvrdí i další „drby“. Podle zdrojů týdeníku Euro má odejít do Světlíkovy společnosti Vítkovice Holding, server Česká pozice tvrdí, že je Říman kandidátem na post ředitele Nejvyššího kontrolního úřadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).