Menu Zavřít

Nastupuje Březina

17. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Telekomunikace v ČSSD

BRAND24

PRAHA (jpš) - Nejvyšší telekomunikační autoritou v rámci Špidlovy ČSSD se stal exministr Zemanovy vlády a někdejší šéf Úřadu pro veřejné informační systémy Karel Březina. Na návrh politického grémia (předseda, místopředsedové, šéfové sněmovního a senátního klubu) byl předsednictvem strany jmenován do čela odborné komise pro telekomunikace a informatiku. Několik posledních let tuto funkci zastával Jiří Kofránek, který je znám poměrně kritickým postojem k politice ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) a k některým státním projektům. Příchod Březiny, s nímž Mlynář v minulosti bez větších problémů spolupracoval, tak může mít za cíl i zlepšení vnitrokoaliční komunikace.
Nejde o jedinou změnu v čele odborných komisí. Došlo i k výměně šéfa dopravní komise, zemědělské a zdravotní. Na internetových stránkách ČSSD se o tom zatím nehovoří, ačkoliv k obměně došlo už na začátku července.
Ke způsobu jmenování Březiny se v rámci strany rozpoutala diskuse. Někteří členové telekomunikační komise se písemně obrátili na vedení strany a kritizovali, že Kofránek byl zbaven předsednictví, aniž by se kdokoliv z komise mohl k věci vyjádřit. Březina byl zase jmenován předsedou, aniž by se jednání komise v minulých měsících zúčastňoval. Nesouhlasně se dopisem politickému grémiu vyjádřil rovněž předseda sekretariátu odborných komisí Karel Zemek.
„Nechci s Karlem Březinou válčit a rozhodně bych si nepřál, aby se komise rozpadla, ale ten způsob výměny se mi nelíbil,“ reagoval Kofránek, který je nyní místopředsedou. Předseda Březina způsob personální výměny nechce komentovat. „Myslím, že mi komentář ani nepřísluší, ale jsem velmi rád, že všichni dosavadní členové nakonec zůstali, a snažím se, aby přišli i noví. S panem Kofránkem bez problémů spolupracujeme,“ řekl týdeníku EURO.
Březina po loňském odchodu z vrcholné politiky odešel do soukromého sektoru a začal pracovat pro ČSOB. Příchod do čela telekomunikační komise ČSSD je známkou opětovné politické aktivizace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).