Menu Zavřít

Náhlá smrt elektronických cigaret. Silná lobby zápasí o trh s odvykáním

28. 11. 2013
Autor: Profimedia.cz

Obraz senátora Jaroslava Kubery, jak pokuřuje za řečnickým pultem v Senátu elektronickou cigaretu, by již brzy mohl být minulostí. Byznys, v němž se na celém světě protočí zhruba 40 miliard korun ročně, v současnosti čelí vážné hrozbě, kterou představují legislativní snahy dostat takzvané e-cigarety do lékáren. To by de facto znamenalo jejich zákaz, protože by jako léčivý přípravek musely splňovat podstatně tvrdší parametry než v současnosti.

Hlavní souboj o budoucnost kouření bez spalování tabáku se v současnosti odehrává v Bruselu. Evropská komise a některé členské státy EU tlačí, aby tabáková směrnice obsahovala přesun e-cigaret z kategorie tabákových výrobků mezi léčivé přípravky. Komise si od takového postupu slibuje předcházení případům, kdy nekvalitní výrobky ohrožují zdraví kuřáka ještě více než klasické cigarety. Podle studie Národního spotřebitelského institutu ve Francii některé elektronické cigarety uvolňují značné množství karcinogenních látek, přestože u nich nedochází k žádnému spalování, nikotin je vstřebáván v aerosolu.

Přesto moderní způsob kouření řadě lidí pomáhá, což nijak nerozporují ani lékaři, kteří se věnují léčbě závislostí. Pokud by e-cigarety skončily, znamenalo by to, že miliony lidí se vrátí ke kouření klasických cigaret, a o to pravděpodobně nikdo nestojí.

Pohádkový byznys

„Elektronické cigarety jsou kontroverzní téma. Jejich nebezpečí pro zdraví je nepochybně zanedbatelné v porovnání s klasickými cigaretami, ale nemáme jasné studie. Pravděpodobně mohou pomoci přestat kouřit, ale mohou také prohloubit závislost nebo budit falešný dojem, že kouření je bezpečné,“ říká předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.

Byznys, jenž podle britské oborové asociace ECITA roste tempem zhruba 30 procent měsíčně, přitahuje nejen pozornost tabákových koncernů, které v něm vidí svoji budoucnost, ale i farmaceutických firem. Ty elektronické cigarety vnímají jako konkurenci svých tradičních odvykacích přípravků, jako jsou nikotinové žvýkačky, náplasti či často předepisovaný přípravek Champix. Ten vyrábí koncern Pfizer, zřejmě nejaktivnější farmaceutický hráč v boji o budoucnost elektronických cigaret.

Když členské státy evropské osmadvacítky uposlechly v první polovině letošního roku Irsko, které předsedalo Radě EU, a souhlasily s přesunem elektronických cigaret mezi léčivé přípravky, Pfizer oznámil, že v Irsku hodlá investovat zhruba 120 milionů dolarů. O této investici přitom farmaceutický koncern nikdy předtím nehovořil a nepočítal s tím ani ve svých plánech.

Britové chtějí regulovat

Na irské straně stojí i Britové, momentálně největší odpůrci elektronických cigaret na evropské půdě. Členové britské vlády se opírají o stanoviska agentury MHRA, která vytvořila speciální pracovní skupinu pro regulaci byznysu kolem e-cigaret. Složení skupiny rozhodně stojí za pozornost. Tvoří ji celkem čtyři lidé, přičemž dva z nich jsou placenými konzultanty Pfizeru, jeden drží podíly ve třech farmaceutických společnostech a čtvrtý figuruje v koncernech Roche a GSK.

Příští rok bude klíčový i pro další tradiční tabákové producenty. Světová čtyřka Imperial Tobacco Group v roce 2014 uvede na trh dvě elektronické cigarety. Lorillard, který vyrábí cigarety Kent, investoval celkem 135 milionů dolarů do společnosti Blue eCigs, jež se výrobou e-cigaret zabývá již poměrně dlouho. Nové produkty chystá i koncern BAT.

Vyjednávači členských států EU, Evropské komise a Evropského parlamentu by se podle informací týdeníku Euro měli sejít během příštích tří týdnů. Pokud elektronické cigarety skončí nakonec v lékárnách, tabákový průmysl nejspíš bude muset odepsat miliardové investice do vývoje nových produktů. Slavit naopak bude farmaceutická lobby, protože byznys s odvykacími přípravky, který představuje zhruba 1,5 miliardy eur ročně, jen tak něco neohrozí. Experti navíc odhadují, že do roku 2018 tento obrat může vzrůst až na šest miliard eur.

Celý článek čtěte v aktuální vydání týdeníku Euro


O elektronických cigaretách čtěte více:

Londýnské letiště ustoupilo kuřákům. Otevře zónu pro e-cigarety

I elektronické cigarety mohou způsobovat rakovinu, varují odborníci

CONTENT24

Evropa zasadí ránu tabákovému průmyslu: kouření chce lidem znechutit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).