Menu Zavřít

NAD PROPASTÍ

15. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Pacific Gas and Electric Co., Southern California Edison

BRAND24

SAN FRANCISCO/NEW YORK (dpa–afx) – Energetická krize v Kalifornii a zpochybněná deregulace v branži dodávek proudu ohrožuje oba nejdůležitější podniky v největším americkém státě. Miliardovými dluhy zatížené společnosti Pacific Gas and Electric Co. a Southern California Edison Co., které zásobují elektřinou 24 milionů lidí, ohlásily úbytek likvidních prostředků a sdělily, že s penězi na nákup proudu vystačí v horizontu několika dní. Edison potvrdila propuštění 1450 zaměstnanců.
Nervozitu zaznamenaly koncem prvního lednového týdne finanční kruhy na Wall Street. Kursy akcií Bank of America, Citigroup a J. P. Morgan Chase, které poskytly oběma oslabeným koncernům úvěry, se ocitly pod tlakem.
Krizi vyvolala polovičatá deregulace trhu, která měla přinést spotřebitelům na základě zesílené soutěže příznivější ceny. Zákonodárci je sice uvolnili pro dodavatele, ale vypsali nižší sazby, za jakých mají podniky dodávat proud konečným příjemcům až od roku 2002. Společnosti, jež se obávaly poklesu cen na trhu, totiž samy tlačily na to, aby nemusely dodávat za nízké obnosy. Zisky hodlaly použít na výstavbu elektráren.
Velkoobchodní ceny však mezitím drasticky stouply, poptávka po elektřině rovněž. Úřady se nyní pokoušejí řešit problém nouzovými opatřeními. Dodavatelé energie a provozovatelé elektráren by měli uzavřít dlouhodobé smlouvy na pokrytí pětadevadesáti procent spotřeby federace. Výstavba elektráren má být urychlena. Elektřina zdraží na devadesát dní o sedm až patnáct procent. Obchodníci na burze se shodují, že to nestačí. Ratingové společnosti Moody s Investors Service a Standard & Poor s zareagovaly snížením hodnocení obou energetických firem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).