Na Štěpáně

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Kousek od Mělníka najdete u silnice výborný zájezdní hostinec, jaké z Česka bohužel zmizely

V jednoduchosti je síla, tak bych zřejmě jednou větou popsal Zájezdní hostinec Na Štěpáně. Podobných podniků je samozřejmě plné Česko a často je poznáte podle siluety tradičního tlouštíka s kuchařským čepcem na hlavě, tím ale bohužel zpravidla cokoli společného se skutečnou kuchařinou končí. Tuzemské zájezdní hostince se staly českou obdobou amerického fast foodu, jen bez ústředního dohledu na kvalitu jídla, hygieny i všeho dalšího.

I proto působí Na Štěpáně, který spoluvlastní a kde šéfuje kuchyni známý kuchař Michal Čuba, jako menší zázrak. Mladý šéfkuchař tady zbytečně nic nepředstírá, u výpadovky mezi Prahou a Mělníkem logicky dělá českou klasiku. Ovšem velmi moderním a osobitým stylem, v němž nechybí ani rafinovanost Francie, ráje zájezdních hostinců. Tu nepřehlédnete třeba ve zdejších foie gras, bez nichž se samozřejmě žádný slušný venkovský restaurant, kde se chcete dosyta najíst, neobejde. Nebo ve výrazných omáčkách, v nichž se Francie koupe podobně jako Česko.

V menu ale obvykle nechybí ani nějaký steak.

Čuba mění menu každý týden, vždycky v něm ale najdete poctivé hutné polévky jako česnečku nebo cibulačku, v předkrmech nechybí šťavnatá domácí tlačenka nebo podobné delikatesy a mezi hlavními chody bývají klasiky jako vepřová krkovička, zvěřina s tradiční omáčkou, kachna se zelím a domácím knedlíkem nebo tak dlouho dělané maso, až se v puse jen rozpadá. K bontonu hostince tu patří i výborná domácí škvarková pomazánka s čerstvým chlebem, kterou vám automaticky přinesou před jídlem. To vše můžete zapít buď ležákem z Lobče, nebo víny hlavně z Mělnicka.

Nebývá v této publikaci úplně běžné, abychom oslavovali smažený květák s bramborovou kaší a majonézou, tradiční bufetovou klasiku. Já to ale přesto udělám. Právě smažený květák jsem Na Štěpáně jedl naposled a právě na takhle jednoduchém jídle nejlépe poznáte kvalitu zájezdního hostince. Šťavnatý a do sucha jemně smaž ený květák s bramborovou kaší tak výbornou, že by klidně mohla na š ampionát do Francie, je delikatesa.

A zvlášť s malými smaženými cibulovými kroužky, kousky uzeného masa a štiplavě pálivou chilli majonézou, k níž si prostě nemůžete nedat další pivo.

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

? Mělnická 82, Obříství ? t: 777 568 139 ? e: info@nastepane.com ? www.nastepane.com ? šéfkuchař: Michal Čuba

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Retro: Toyota Supra slaví 40 let. Věhlas získala díky…
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche 911
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Technologie
10 důvodů, proč už nepoužívat optickou mechaniku
Znáte World of Tanks? Otestujte své znalosti!
Umělá inteligence na GPU má konkurenci z Číny, ASIC Cambricon má výkon 166 TOPS
6 důvodů, proč si rozmyslet odchod do předčasného důchodu
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Hry pro příležitostné hráče