Na Štěpáně

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Kousek od Mělníka najdete u silnice výborný zájezdní hostinec, jaké z Česka bohužel zmizely

V jednoduchosti je síla, tak bych zřejmě jednou větou popsal Zájezdní hostinec Na Štěpáně. Podobných podniků je samozřejmě plné Česko a často je poznáte podle siluety tradičního tlouštíka s kuchařským čepcem na hlavě, tím ale bohužel zpravidla cokoli společného se skutečnou kuchařinou končí. Tuzemské zájezdní hostince se staly českou obdobou amerického fast foodu, jen bez ústředního dohledu na kvalitu jídla, hygieny i všeho dalšího.

I proto působí Na Štěpáně, který spoluvlastní a kde šéfuje kuchyni známý kuchař Michal Čuba, jako menší zázrak. Mladý šéfkuchař tady zbytečně nic nepředstírá, u výpadovky mezi Prahou a Mělníkem logicky dělá českou klasiku. Ovšem velmi moderním a osobitým stylem, v němž nechybí ani rafinovanost Francie, ráje zájezdních hostinců. Tu nepřehlédnete třeba ve zdejších foie gras, bez nichž se samozřejmě žádný slušný venkovský restaurant, kde se chcete dosyta najíst, neobejde. Nebo ve výrazných omáčkách, v nichž se Francie koupe podobně jako Česko.

V menu ale obvykle nechybí ani nějaký steak.

Čuba mění menu každý týden, vždycky v něm ale najdete poctivé hutné polévky jako česnečku nebo cibulačku, v předkrmech nechybí šťavnatá domácí tlačenka nebo podobné delikatesy a mezi hlavními chody bývají klasiky jako vepřová krkovička, zvěřina s tradiční omáčkou, kachna se zelím a domácím knedlíkem nebo tak dlouho dělané maso, až se v puse jen rozpadá. K bontonu hostince tu patří i výborná domácí škvarková pomazánka s čerstvým chlebem, kterou vám automaticky přinesou před jídlem. To vše můžete zapít buď ležákem z Lobče, nebo víny hlavně z Mělnicka.

Nebývá v této publikaci úplně běžné, abychom oslavovali smažený květák s bramborovou kaší a majonézou, tradiční bufetovou klasiku. Já to ale přesto udělám. Právě smažený květák jsem Na Štěpáně jedl naposled a právě na takhle jednoduchém jídle nejlépe poznáte kvalitu zájezdního hostince. Šťavnatý a do sucha jemně smaž ený květák s bramborovou kaší tak výbornou, že by klidně mohla na š ampionát do Francie, je delikatesa.

A zvlášť s malými smaženými cibulovými kroužky, kousky uzeného masa a štiplavě pálivou chilli majonézou, k níž si prostě nemůžete nedat další pivo.

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

? Mělnická 82, Obříství ? t: 777 568 139 ? e: info@nastepane.com ? www.nastepane.com ? šéfkuchař: Michal Čuba


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Proč není čistá voda skutečně čistá?
Banky loni poskytly hypotéky za více než 220 miliard. Hypotéky již nezdražují
Daně 2019: kdy podat a kdy zaplatit?
Jaké přílohy je třeba dodat k daňovému přiznání k dani z nemovitosti?
Zvýšení stravného a cestovních náhrad za pohonné hmoty v roce 2019
Auta
Škoda Scala je o 70 tisíc dražší než Rapid. Jak si ale…
Mercedes-Benz v ČR opět jedničkou
Videodojmy: Ford Mustang Bullitt
Galerie: Podívejte se, jak v průběhu času rostly ledvinky na BMW řady 7
Nejvíce a nejméně prodávané značky na evropském trhu v roce 2018: VW je suverénní
Technologie
WD Black SN750: nové highendové NVMe moduly od Western Digital s chladičem EKWB
PCI Express 5.0 je skoro hotový, první hardware už letos. V PC si počkáme do roku 2020
Argument proti politické korektnosti (video s CZ titulky)
Místo zpráv jen prázdné obdélníky. Google se připravuje na „cenzuru“ v EU (aktualizováno)
Cnews FM: Windows 7 za rok čeká posmrtný život [podcast]
Hry pro příležitostné hráče