Menu Zavřít

Na skok do budoucnosti

14. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Z úctyhodné nabídky si lze složit pokrm dle vlastní úvahy

„Hledáte prvotřídní kvalitu, ruční výrobu a elegantní design ve spojení s precizním střihem a materiálem? Hledáte nové moderní posezení v centru Prahy? Pak již nemusíte hledat - našli jste!“
Tohle jsou úvodní věty upoutávky, lákající k návštěvě neotřelého a v Praze zatím ne často viděného spojení. Obchod moderním oděním, hlavně sportovním, a kavárna koncipovaná jako podnik nové generace. To se skrývá za prostou značkou – písmenem B uzavřeným v kružnici – a znamená, že vám své služby nabízí Fashion Shop a Cafe Bogner.
Velice zvědavý na to, co a jak předkládá hostům často diskutovaná kavárna „šmrncnutá“ prý budoucností, udělal jsem onehdy, procházeje Michalskou, vpravo v bok a prošel do vnitrobloku kdysi proslaveného vinárnou Železné dveře, abych se dobyl do nitra Cafe Bogner. Vlastní interiér podniku navodí na první pohled příjemný pocit. Moderní nevelký bar a malebná čtvercová místnost za ním, malé patro nad barem, to je vše. V hlavní prostoře lokálu vás obejme atmosféra raného středověku. Silný pylon uprostřed, k němuž se sbíhají žebra hluboké klenby, působivé ve své jednoduchosti, jsou společně s barvou stěn, připomínající podvečerní slunce a nepřímým osvětlením romanticky sporé intenzity, hlavními strůjci podmanivé nálady. Jednoduchý mobiliář a pohodlné židle dodají místnosti intenzivně pociťovaný náboj pohody.
Přes téměř hmatatelný dojem příjemné relaxace vnímatelný uvnitř podniku se rozhoduji pojednat svou večeři venku, na kouzelně upraveném „náměstíčku“. Z kdysi šeredného dvora, proslulého jen tím, že se tudy dalo dostat do proslavené „umělecké“ kavárny, se vyklubalo malebné, krásně renovované členité nádvoří, na kterém nevelká zahrádka s elegantním nábytkem zve k posezení způsobem, jehož konejšivému espritu nelze odolat. Usedám, poroučím si aperitiv a byv upozorněn na delší dobu přípravy krmě vzhledem k totálně obsazenému lokálu i vnějších „placů“, se s tímto oznámením kupodivu rád smiřuji a v originálně pojednaném lístku si samoobslužně sestavuji kombinaci pokrmu tak, jak mne napadá. To je jedna z dalších osobitých vychytávek kavárny, a sice seskládat si svůj pokrm podle vlastní úvahy z nabídky, v níž lze volit z úctyhodného počtu variant. Vybrušuji svoji kombinaci dodatků k základu těsta na slané palačinky a v duchu srovnávám obě tolik rozdílné části jednoho podniku. Zatímco uvnitř útočí na hosta přívaly tónů a z šestera obrazovek pomrkávají kosí bratři, venku vás obejme nálada.poklidné kavárny třicátých let minulého věku. Zřejmě pod vahou historické působivosti tohoto kouzelně zrenovovaného kousku města všichni přítomní ztlumili své projevy a prodchli je slyšitelným zabarvením respektu, takže se zde ozývá jen tlumený hovor, sem tam provanutý dýmem z drahého doutníku. Dovedu si představit, že v takhle útěšlivé náladě dokázali slavní spisovatelé napsat po odpoledních velké věci.
Během potulování se v příjemných polosnech jsem si ani neuvědomil, že jsem si stačil vybrat, objednat a promarnit notnou část doby, avizované pro přípravu mé krmě. Již jsem zmínil možnosti samostatně si povybírat komponenty pro to, co chcete konzumovat. Ke čtyřem základům - bagetě, sladké či slané palačince nebo pouze salátům - máte možnost dodat až šest dalších dobrůtek tak, jak je vám libo. Já jsem tenoučké koláče jemně doslana ochuceného těsta vyšperkoval nudličkami parmské šunky, listy hořkých salátů, houbovým kompotem. A aby to bylo „jó…“ nechal jsem si doložit sekané vařené vejce, pražené kostičky slaniny a lanýžovou majonézu navrch. Takhle to také všechno leželo po mém návratu do reality přede mnou na talíři. Vzhled této sympatické „změti“ působil tolik mladistvě a tak čerstvě, že se okamžitě chápu příboru a hladově bourám zdařilou kompozici. Již první sousto napovídá na dobrý gurmetský zážitek. Skladba všech těch jednoduchých vstupů dává spolu dohromady nezvykle širokou a pěkně seřazenou chuťovou škálu. Aperitivní výraz hořkých salátů je obměkčen hladivou chutí správně „přežvýkavé“ konzistence proužků šunky, které vstupují do hry bohatým výrazem dobrého, správně vyuzeného masa. Na jazyku se každá ta nudlička jen rozplyne a zanechá popsaný vjem dalším adeptům na prosazení. Houby přispějí známým tónem jakoby tlejícího listí a podpoří přírodní příchuť salátových listů, vejce naopak a hlavně praskající kostečky slaniny rozšíří škálu o noblesní, do šíře nabývající přídatky. Aristokratický nádech přinese lanýžová majonéza, v intenzitě jen prostředně vysoký, ale „lišácky“ gradovaný tak, že vydrží být patrná až do úplného odeznění sousta. Těsto, jen něžně kořeněné, drží celý ten bábel chutí pohromadě a staví mantinely tak, aby se jednotlivé vstupy chutí nerozeběhly ve snaze potřít ostatní a dominovat pokrmu bezezbytku a samostatně.
Tahle kombinace vyzněla jako velmi živý a originálně komponovaný celek a prokázala, kterak jednotlivé vstupy samy o sobě nesložité a snadno čitelné, mohou dát dohromady velezajímavý koncert vjemů, ve finále sice prostý až rurální, ale se zřejmou vložkou noblesy, táhnoucí celý dojem vzhůru do bohatého, dlouhého doznívání.
S pocitem, že jsem tentokrát svým obmyslným výběrem kuchařovi notně usnadnil práci, poroučím si ještě dezert, aby „se ukázal“ - totiž ten kuchař. A poslechl, pražský čokoládový dort s marcipánem a vaječným likérem byl další vydařenou kantátou tohoto kulinářského podvečera. Nepříliš sladký a patro hladící poskytl - spolu s opravdu znamenitou kávou - ten správný závěr povedeného posezení.
Ukázka „trendy“ kuchyně, takové, jakou zejména turisté vyhledávají a žádají, přišla na 559 korun českých. S tím, co vám nádavkem poskytne zdejší podmaňující prostředí, je to - podle mého - suma postradatelná, ba co víc, slušně investovaná.

Cafe Bogner - Hotel Iron Gate
Michalská 19 / Jilská 18, Praha 1
Tel.: +420 225 777 150, fax: + 420 224 401 211
e-mail: bogner@cafeb.cz, www.cafeb.cz

  • Otevírací doba: denně 7.30 – 23.00
  • počet míst: restaurace 30, „patro“ 30, letní zahrádka ve vnitrobloku 60
  • kuchyně: lehká „trendy“ kuchyně
  • Platební karty: všechny obvyklé, embosované i elektronické
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Španělsko

Hodnocení restaurace:

  • Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
  • Prostírání 8 bodů z 10
  • Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
  • Chování personálu 7 bodů z 10
  • Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 50 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Volnost chuti – jídla složená z nabídky kuchyně dle vlastního výběru hosta
s bagetou, sandwichem, sladkou či slanou palačinkou nebo saláty 149-190 Kč
Cafe Bogner „Večerní fondue“ - sport, Bogner, exklusive 390-790 Kč
Jablečný koláč s mandlovou krustou a nokem kysané smetany 120 Kč

CONTENT24

Výběr z vinného lístku:
Freixenet Gordon Negro Cava Brut 650 Kč
Piper Heidsieck, brut 2390 Kč
Chardonnay – kabinet, ČR 480 Kč
Pinot grigio St. Michael – Eppan, Itálie 990 Kč
Modrý Portugal – jakostní, ČR 480 Kč
2001 Syrah – Pays d´oc Georges Duboeuf, Francie 840 Kč
1996 Ramon Bilbao reserva, Španělsko 1400 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).