Menu Zavřít

Na prodej za pohádkovou cenu

18. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Economia

BRAND24

Většinový akcionář českého vydavatelství Economia německá společnost Handelsblatt začne jednat s potenciálními zájemci o český vydavatelský dům nejdříve ke konci května. „Doposud k žádnému skutečnému jednání nedošlo. Zatím pouze probíhají přípravy na prodej,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel Economie Michal Klíma.
O vydavatelství, které má ve svém portfoliu dva hlavní tituly – Hospodářské noviny a týdeník Ekonom – údajně jeví zájem několik subjektů, ale nejvíce se hovoří o společnosti MAFRA a o finanční skupině J&T. Podle informací týdeníku EURO má na podíl Němců (77 procent akcií) v Economii blíže nespecifikovanou opci právě vydavatelství MAFRA. Zatím není jasné, zda svůj podíl prodají veřejnoprávní agentura ČTK (11 procent) a fyzické osoby včetně předsedy dozorčí rady Economie Miroslava Pavla (dohromady kolem 12 procent).
Deník Süddeutsche Zeitung podíl Handelsblattu odhaduje na „několik desítek milionů eur“. Podle zdrojů týdeníku EURO však indikovaná cena pro potenciální zájemce je až 105 milionů eur. „O těchto částkách nechci spekulovat,“ reagoval Klíma. Pravda ale je, že Economia nemá žádné úvěry, naopak disponuje několika sty miliony hotovosti a patří jí též nemovitosti na pražské Letné. Loni vydavatelství vykázalo čistý zisk 127 milionů korun, předloni až 160 milionů korun. Rentabilita kapitálu dosahuje podle Klíny 10 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).