Menu Zavřít

NA NÁKUPECH V ČÍNĚ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Shell

ŠANGHAJ (ČTK) – Royal Dutch/Shell Group se chce soustředit na říši středu. Zájem projevila o pětinu akcií firmy China National Offshore Oil Corp. (CNOOC), primární nabídka přesahuje 300 milionů dolarů. Agentura Reuters však upozornila, že nizozemská skupina není jediným uchazečem – dalším je ropná společnost BP Amoco.

Dceřiná společnost Shell Overseas Investments BV už uzavřela s CNOOC dohodu o spolupráci v oboru průzkumu a produkce ropy a plynu. „Je to součást naší strategie vytvořit obchody v Číně, sdělil agentuře Reuters mluvčí Shell China Nick Wood. Tvrdí, že primární nabídka akcií by měla začít v prvním čtvrtletí roku 2001.

China National Offshore Oil Corp. by se mohla stát třetím čínským ropným gigantem, jehož akcie budou uvedeny na mezinárodní trhy. Tam už jsou kótovány akcie společnosti China Petroleum and Chemical Corp. (Sinopec), v níž drží Shell čtrnáct procent akcií z primární nabídky, a největšího producenta ropy v zemi PetroChina.

BRAND24

Shell a CNOOC už dříve oznámily, že vydají 4,05 miliardy dolarů na výstavbu etylenové továrny v jižní Číně. Příští největší závod v zemi by měl od roku 2005 vyrábět 2,3 milionu tun petrochemických produktů ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).