Menu Zavřít

Na klopýtnutí USA může evropská měna získat

12. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Dočká se euro konečně uznání?

Společnosti a investoři z eurozóny utratili v minulých třech letech více než 450 milionů dolarů na akvizicích nebo nákupu obligací a aktiv ve Spojených státech. Tento obrovský proud prostředků přes Atlantik z větší části vysvětluje, proč euro od svého startu prvního ledna 1999 ztratilo proti dolaru více než dvacet procent hodnoty. V minulých měsících se však trend otočil (viz graf). Peníze se v současnosti přelévají zpět do aktiv starého světa, díky čemuž možná euro částečně dotáhne loňské ztráty.
V červenci 2001 se šestiměsíční průměr portfoliových investic v Evropě otočil do kladných čísel a od té doby stoupal. To se týkalo aktiv, obligací a investic na peněžním trhu. Podle údajů londýnské HSBC Bank se v průběhu pěti měsíců od července do listopadu přesunulo z ciziny do aktiv eurozóny o více než 90 milionů dolarů více, než kolik odplynulo. Ačkoliv jsou finanční instituce eurozóny stále čistými nakupovateli amerických cenin s pevným výnosem, mohlo by se to brzy změnit. Evropské společnosti ve stále větší míře preferují vydávání obligací před zapůjčováním peněz v bankách. Tím by mohly přitáhnout více peněz ze zahraničí. Také vlády v eurozóně mají vyšší deficity, které bude nutné financovat. Vábení eurozóny navíc přispívá k tomu, že krátkodobé úrokové sazby jsou tam podstatně výše než ve Spojených státech.
Podle Roberta Prior-Wandesforde, odborníka na evropskou ekonomiku u HSBC, se peníze vracejí do eurozóny, protože investoři na obou stranách velké louže nevěří, že recese ve Spojených státech už skončila. „Pokud se americká ekonomika skutečně dostala na dno, propad v roce 2001 by byl jednou z nejkratších a nejslabších zaznamenaných recesí,“ říká. Navíc Prior-Wandesforde pochybuje, že se společnosti z eurozóny připojí k další velké americké horečce utrácení peněz dříve, než se Spojené státy zbaví přebytku výrobních kapacit.
Hlavní ekonom Credit Suisse First Boston Giles Keating předpokládá, že euro po nevýrazném startu do nového roku letos stoupne o více než deset procent. Takový vzestup by znamenal pro nemocnou měnu po jejím špatném začátku dobrou zprávu a určitě by do Evropy přitáhl ještě více zahraničních investorů.

BRAND24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).