Menu Zavřít

Na jedné hromadě

27. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Media center PC pokročilo a může si ho koupit každý

Raketový nástup Home Theatre PC (HTPC) se zatím v Česku nekoná. Skupina spotřebitelů, kterou charakterizuje potřeba mít novinky co nejdříve, však po HTPC sáhne téměř pokaždé, když je třeba některý z výrobků spotřební elektroniky nahradit novým modelem. Kvalitní video, DVD, zesilovače nebo FM tuner ovšem většinu „hifistů“ stály někdy až těžko uvěřitelné peníze, a tak - i když jim HTPC nabídne lepší služby s daleko širšími možnostmi - často se jim do kompletní přestavby technické části obýváku příliš nechce.
A když už ano, chtějí maximální kvalitu a šíři poskytovaných funkcí. Tu nabízí v poslední době stále více výrobců. Microsoft, od něhož myšlenka domácího multimediálního centra pochází, poněkud zmírnil svou předchozí přísnou politiku a uvolnil ve Vista Home Premium i subčást Media Center. Ta byla dříve prodávaná jako samostatný operační systém, který mohli nakupovat pouze výrobci počítačů a instalovat jej jen do certifikovaných strojů. To už dnes neplatí a s Vista HP si může svůj domácí Media Center počítač postavit každý. Jenže vzhledem k nárokům na všechny parametry, například na velmi tichý až nehlučný chod, nízkou spotřebu energie, vstupy a výstupy kompatibilní s běžnou spotřební elektronikou nebo ovládání podobné spotřební elektronice, je pohodlnější zakoupit stroj od velkého výrobce. Velmi dobrou variantou je například Scaleo od Fujitsu Siemens, které jsem testovali. Jde o HTPC počítač vybavený verzí Windows s podporou Media Center, bezdrátovou klávesnicí, dálkovým ovladačem a televizním tunerem. Možnosti, které v praxi nabízí, jsou ale daleko širší..
Jak funguje domácí sestava spotřební elektroniky, ví asi každý. Proto bude lepší popsat spíše rozdíly a bonusy, které HTPC nabízí. Velmi často člověk potřebuje odskočit od rozkoukaného pořadu, většinou dle Murphyho zákonů v jeho nejzajímavější části. O nějaké operaci s videem, hledání kazety, přetáčení a nahrávání je zbytečné mluvit. Zuřivě zvonící návštěva to prostě nedovolí. A kvalita záznamu videa je navíc velmi sporná. Scaleo problém řeší jedním stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači. Zapne se nahrávání, přičemž obraz stojí. Až se vrátíte, stisknete jedno tlačítko a sledujete záznam od chvíle přerušení. Scaleo umí samozřejmě nahrávat ve stejné kvalitě, v jaké signál zachytí, takže rozmazaný obraz analogového videa je minulostí. Scaleo má také dva tunery, což umožňuje jeden program sledovat a jiný nahrávat.
Středně velká knihovna s filmy často zabírá celou skříň a vyznat se v DVD v tenkých obalech bez popisku není nic snadného. V případě HTPC ale mohou být filmy uloženy na disku počítače, hezky zasortované v digitálním katalogu. Systém si také sám stáhne booklet filmu z internetu, čímž se dostáváme k dalšímu velkému bonusu HTPC. Internet dokáže totiž všechno jmenované velmi zpříjemnit. Jak tím, že ke každé sledované TV stáhne aktuální program, který se potom zobrazuje při přepnutí, aby uživatel věděl, jakou že telenovelu to právě sleduje, tak například udržováním aktuálních informací o počasí, dopravě a podobně. A pak jsou tu fotografie či hudba, obojí uložené v katalogu podobně jako video, vlastní filmová tvorba, a to vše přístupné pomocí jediného dálkového ovladače. K tomu jsou k dispozici i všechny funkce velmi slušně výkonného stolního počítače. Proti předchozím generacím HTPC je velkým pokrokem také to, že počítač je neslyšný.
Když se ještě zapracuje na designu a výstupní konektory se pozlatí a opatří nálepkami o odstupu šumu, aby si i hifistický fetiš přišel na své, možná se HTPC začnou v Česku prodávat stejně masově jako v Americe. Více než šedesát procent všech prodaných počítačů ve Spojených státech, tedy asi milion a půl kusů měsíčně, pochází totiž z kategorie HTPC.

Klady:
provázání multimédií v jednom přístroji
jeden dálkový ovladač
internetové služby
absolutní ticho
rychlost
Zápory:
design není hi-fi

BRAND24

Fujitsu Siemens Scaleo Evi 2535
Rozměry: 438,2 x 325,8 x 60 mm
Procesor: Intel Core 2 Duo E 6400
Paměť RAM: 2 GB
Grafická karta: Intel GMA X3000
Pevný disk: 320 GB – 40 filmových DVD nebo 500 audio CD
Televizní karta: duální, analog i digital
Optická mechanika: DVD RW DL
Zvuková karta: 8 kanálů HD Audio
Cena (s DPH): 27 760 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).