Menu Zavřít

Na Hradě přituhuje, Zeman se inspiruje v Zimbabwe

22. 2. 2016
Autor: Euro

Říkejme tomu třeba logika prázdné lahve slivovice, při níž selhává mozek. Nebo radši dvou lahví, jen pro jistotu. „Pokud syrská zákonná vláda o pomoc stála, proč by nemohla být poskytnuta?“ odpověděl prezident Miloš Zeman na otázku, jestli by se Rusko nemělo omluvit za nálety v Sýrii, při nichž Putinova armáda jako obvykle vzala i nemocnice a školy.

Myslím, že bychom na svého prezidenta měli být ještě více hrdí, než jak vychází z průzkumů veřejného mínění. Při svých nonstop prezidentských výjezdech na náměstích a v kulturácích o sobě Zeman rád vykládá, že je bývalý ekonom. Svatá pravda. A netrvá to úplně krátce, jen tak mimochodem. Možná by teď ale prezident měl přidat, že je i bývalý demokrat.

Syrská vláda je totiž asi stejně zákonná jako ta Mugabeho v Zimbabwe. Anebo jako někdejší komunistická vláda v Československu, když Zeman ještě býval komunista. Zpravidla se to přihodí zhruba následovně: uděláte puč, ovládnete armádu, policii, justici i média, načež si napíšete vlastní zákony, podle nichž je vaše vládnutí zákonné. A – voila – začnete vyhrávat volby s téměř stoprocentním volebním ziskem.

Pamatujete ještě na policejní šťáru na vládě, když tam panovala dvojice Nečas-Nagyová? Nebo spíš Nagyová-Nečas, abych zůstal objektivní a taky politicky korektní ohledně nového řazení pohlaví. Ano, nakonec to nedopadlo úplně nejlíp. Přesto: snad by podobná šťára nyní neškodila na Hradě. Evidentně tam totiž dochází k jistému mentálnímu vývoji, který obvykle taky nekončí dobře.

Takhle přece neargumentuje prezident členské země EU a mimochodem i vrchní velitel naší armády, ne? Nebo aspoň podle ústavy, samozřejmě: vím, že Zeman ve skutečnosti poslední dobou nevelí ani zmíněné lahvi kořalky, jak ukázal nejen u korunovačních klenotů. Ale nejde jen o to.

Prezident vycítil, že i v zemi, která nezná islámský ani jiný terorismus (atentát na exprezidenta Klause nepočítám; šlo o recesi a navíc útočník byl neznaboh) a kde nežijí téměř žádní muslimští přistěhovalci, můžete zažehnout slušnou nenávist, když ji budete permanentně živit a následně na ni hned i reagovat. I proto nás teď denně varuje před převážně muslimskými uprchlíky a hlavně premiéra Bohuslava Sobotku vyzývá, aby s migrací něco dělal.

Jak moudré. Nejvíc Syřanů totiž do Evropy utíká před „zákonným“ syrským prezidentem Asadem a poslední dobou také ruskými nálety, což je to samé. Málokomu se logicky chce umřít kvůli tomu, že zatímco Putin ekonomicky ruinuje vlastní občany, kompenzuje body popularity zabíjením lidí v jiné zemi. Zeman tak sám de facto živí migrační krizi, před níž nás doma varuje. Ale možná ho jen argumentačně vybavuje Jiří Ovčáček a to je pak jiná.

Dokud český prezident mediálně bojoval jen proti svým odpůrcům a na státní svátky na Hradě vyznamenával nomenklaturní kádry nebo staré estébačky, byla to v podstatě nevinná legrace. Ostatně celé jeho prezidentování jako by byla jen špatná reality show, která prostě jednou skončí. Jenže co začal 17. listopadu slavit s českými i ruskými extrémisty a veřejně obhajuje zločinné vůdce, co zabíjejí vlastní lidi, veškerá legrace přestává. Možná přišel čas na kalašnikova, jak nám radí jistý moudrý politik…

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také komentáře dalších redaktorů časopisu Euro:

Miroslav Zámečník: Kartel, který se nedohodne

Pavel Páral: Pachatelé dobra

BRAND24

Petr Weikert: Sociální dárek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).