Menu Zavřít

Na Hagiboru vyroste dům pro seniory

8. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Židovská obec

BRAND24

PRAHA (men) - Židovská obec začala s výstavbou domu pro seniory na Hagiboru ve Vinohradské ulici v Praze 3. Zásadní přestavbou zdravotnického objektu, který byl obci navrácen, vznikne komplex se šedesáti lůžky, zázemím pro sociální, zdravotní a rehabilitační služby a s denním centrem pro seniory. Komplex donedávna využívala vinohradská fakultní nemocnice jako kliniku pro děti a mládež. Ta by se měla přestěhovat do nové budovy v areálu nemocnice.
Senioři budou obývat historický objekt, který byl vybudován Náboženskou obcí izraelitskou v roce 1909 podle plánů architekta Viktora Kafky a fungoval jako starobinec. Mezi světovými válkami začal v areálu působit sportovní klub Hagibor, což v hebrejštině znamená hrdina. Na konci druhé světové války sloužil jako internační a pracovní tábor a jako shromaždiště před deportací do Terezína a dalších táborů. Po roce 1948 začal být objekt využíván pražskou Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady.
Projekt židovské obce počítá s rekonstrukcí čtyřpodlažního objektu. Součástí komplexu bude také nové třípodlažní ubytovací křídlo. Investorem stavby je židovská obec, hlavním architektem je Jan Línek, hlavním inženýrem projektu Jan Korbel. „Bylo nám předáno staveniště a začínáme se stavebními pracemi,“ sdělila týdeníku EURO Alena Čechová, tisková mluvčí společnosti Hochtief VSB, která je hlavním dodavatelem stavby. Celkové náklady projektu byly vyčísleny na 168 milionů korun. Nové bydlení pro seniory by mělo být dokončeno na konci srpna příštího roku.
Židovská obec uvedla, že větší část kapacity seniorského domova je již obsazena, především lidmi, kteří jsou v jiných zařízeních. Peníze na uhrazení nákladů na výstavbu chce obec získat z vlastních prostředků, z prodeje jiné nemovitosti a ze sponzorských darů a příspěvků. Investor uvažuje o tom, že bude obyvatelům přispívat na financování pobytu. Podle chystané legislativy by mohli senioři k hrazení části péče využívat i státní příspěvek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).