Menu Zavřít

Mzdový dudlík

19. 2. 2014
Autor: Redakce

Rozpočtový úřad amerického Kongresu spočítal, že prezidentem Obamou prosazené navýšení minimální mzdy připraví o práci půl milionu Američanů. A spočítal to zrovna v době, kdy naše nová vláda uspěla ve Sněmovně s programovým prohlášením, jehož součástí je o něco mírnější navýšení minimální mzdy.

Sobotkův kabinet chce dosáhnout toho, aby minimální mzda činila čtyřiceti procent mzdy průměrné, takže něco kolem deseti tisíc korun. V Česku samozřejmě půl milionu lidí o práci nepřijde, protože u nás je jejím příjemcem zhruba 120 tisíc osob. Pár tisícovek lidí ale na tenhle blud sociálních demokratů doplatí.

Navíc, pokud by byli naši levicoví politici upřímní, tak přiznají, že jim nejde o onen důstojný život lidí živících se prací, ale spíše o výběr zdravotního a sociálního pojištění, který by měl růst s minimální mzdou. O co zaměstnavatel vydá víc na minimální mzdě, to ušetří na jiných, většinou nedaněných a tudíž pro zaměstnance výhodných odměnách, například stravenkách, takže s tím důstojnějším životem to pak je spíše naopak. A s tím pojištěním je to obdobné.

Minimální mzda je pobírána především v odvětvích služeb, kde se pracuje s hotovostí a tudíž není problém zaměstnanci k platu přihodit něco navíc na dlaň a bez danění. Je to sice lumpárna, ale v současné situaci na trhu je prostě jedinou legální alternativou prostě zavřít krám, protože si ti lidé na ty daně nad příjem potřebný k onomu důstojnému životu opravdu nevydělají. A tak prostě a jednoduše budou zaměstnavatelé ve službách více využívat práce na černo.

Je to přece tak jednoduché, stačí podstatné části zaměstnanců zkrátit oficiální úvazky, a kdo pak zkontroluje, zda ta servírka odpracovala za měsíc sto, dvě stě, či tři sta hodin? Takže od tohoto levicového šidítka pro hlupáky věřící v to, že se moudrá vláda postará o jejich blaho, nelze čekat ani žádný pozitivní dopad na veřejné rozpočty.

Skutečnost, že se instrument minimální mzdy přes jednoznačně negativní zkušenosti s jeho fungováním drží při životě v mnoha zemích světa, dokazuje jen, že takových důvěřivců jsou stále dlouhé zástupy.


Čtěte další komentáře autora:

Biľak žije v Olomouci

Bruselské chucpe

BRAND24

A je to venku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).