Menu Zavřít

Mys dobrých vín

19. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Nejvýznačnější místa na vinařské mapě země

BRAND24

V Jihoafrické republice naše putování po vinařských oblastech nového světa ukončíme. O tom, jak zde vinařství vzniklo a kam dospělo během své existence, byla řeč minule. Tentokrát pohlédneme na nejvýznačnější místa na vinařské mapě země.
Constantia byla místem, kde se réva objevila poprvé. V polovině XVII. století tam vysadil první vinohrad holandský lékař van Reiwbeck, ve století osmnáctém se potom proslavila tamní sladká vína. Současná Constantia je oblastí, kde se díky vlhkému a poměrně chladnému klimatu daří velice dobře Sauvignonům a Chardonnay, které patří k nejlepším v zemi. V době, kdy se začala orientace v produkci přivracet k červeným vínům, vysadili v oblasti i modré odrůdy. Ukázalo se, že nejvíce se daří Merlotu a Cabernetu Sauvignon, a cuvée z těchto sort také díky tomu patří k nejvyhledávanějším vínům Constantie. Ze všech vinařských podniků v oblasti se nejvíce prosazují státní sklepy Groot Constantia a rodinné vinařství Klein Constantia.
Stellenbosch je patrně územím nejvěhlasnějším. Nedaleko hlavního města, se stylově vystavěnými sklepy a dokonale připravenými agroturistickými programy je i nejnavštěvovanější. Malebné stavby v holandsko-anglickém stylu utopené v moři vinných keřů lákají do těchto míst tisíce vínamilovných turistů. Když k tomu připočteme báječné Cabernety, Merloty nebo Pinotage, máme jasno v tom, proč je tato oblast tolik proslavená. Ve vyšších polohách můžeme nalézt i plné pikantní Sauvignony nebo Chardonnay. Špičky vinařské produkce obstarávají sklepy Thelema Mountains, Vriesenhof, Kanonkop či Muldersbosch.
Paarl severovýchodně od Kapského Města je rovněž oblastí s vysokým kreditem. Dominantními producenty jsou KWV a Nederburg. Z jejich sklepů pochází obrovské kvantum vín – převážně bílých – střední třídy. V horkém klimatu s vysokou vlhkostí se však dobře daří i modrým odrůdám, zejména Cabernetům. Mezi vinaře s vysokým standardem produkce patří například Boschendal.
Franschoek je oblastí, kde se poprvé objevily francouzské odrůdy. Od XVII. století patří toto místo k nejfrekventovanějším vinařským cílům v JAR. Nejen pro malebné farmy a bohaté turistické atrakce, ale hlavně pro svá vína. Dají se tam nalézt téměř všechny v zemi pěstované odrůdy, velké jméno si získal báječný Sémillon.
Hermanus je nevelké území na jihu, kde se díky chladnějšímu podnebí dobře zabydlely odrůdy Pinot Noir a Chardonnay.
Durbanwille v těsné blízkosti hlavního města dává díky atlantickým vlivům na podnebí především bílá vína, která mají mezi konzumenty dobré jméno.
Robertson je oblastí, kde se produkuje množství vín různých kvalit. Většinou jde o vína jednodušší, nepříliš náročně strukturovaná. Lze však nalézt špičkové značky, zejména v sortimentu sklepů De Westhof nebo Graham Beck.
S víny nového světa se rozloučíme vínem z nabídky firmy Vinicola.
Cabernet Sauvignon ´00 Boland Kelder, Paarl je víno razantního výrazu. Temná barva s jiskřivými pablesky, obsažná vůně, v níž dominují černé bobuloviny a mezi nimiž proráží lehký, uměřený tón barikového dřeva. V chuti se prosazují jednotlivě ovocité prvky ostružin, borůvek a černého rybízu. Vše je ujednoceno příchutí taninů, doplněnou o jemné hladivé stopy vanilkovo-čokoládové. Doušek zanechá v ústech dlouhý opulentní dojem s dlouhotrvajícím dozvukem. Ve sklence toto víno „roste“, každou další minutou nabývají jednotlivé komponenty na intenzitě. Po malé chvíli tak dostává úplně jinou, bohatší dimenzi.
Přestože již hotový, připravený k okamžité konzumaci a báječně chutnající, dokáže tento Cabernet dále zrát na lahvi, zaoblit výraz a dodat mu sílu a obsažnost. Dovedu si představit, že po dvou až třech letech bude v nejlepší formě, jeho vlastnosti se vyšplhají ke kulminačnímu bodu a poskytnou konzumentovi celou škálu vůně a chuti vypointovanou do podmanivého, rozvinutého závěru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).