Menu Zavřít

My všichni z Capital Partners

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Investiční zprostředkovatelé jsou neřízenou střelou, říkají někteří obchodníci s cennými papíry a odmítají s nimi spolupracovat

Éra lidí z Capital Partners (CP) pokračuje. Společnost, která loni na jaře kvůli rekordně vysoké pokutě od České národní banky (ČNB) ukončila činnost obchodníka s cennými papíry, působí na kapitálovém trhu dál. Alespoň prostřednictvím bývalých pracovníků či firem, jež byly na Capital Partners navázané.
CP přitom proslula velmi drsnými praktikami, kdy za peníze svých klientů nesmyslně často nakupovala a zase prodávala cenné papíry, čímž dokázala na poplatcích vydělat tučný balík, zatímco zákazníkům nezbylo z investované částky téměř nic. Za jediný rok dokázala inkasovat na poplatcích i tři čtvrtě miliardy korun, zatímco ostatní při srovnatelných obchodech vydělávali jen zlomek.
Zda toto chování na trhu nepokračuje, musí ohlídat centrální banka. A obchodníci s cennými papíry zase musejí sledovat, jestli při spolupráci s investičními zprostředkovateli nenahrávají expertům na churning, jak se výše zmíněné praktiky označují. Někteří už spolupráci se zprostředkovateli odstřihli úplně, jiní ji tvrdě zpřísňují.

Velmi propletené vztahy

Stačí si chvíli pohrát s databází obchodního rejstříku nebo centrální banky a je jasné, že > napojení mnoha firem přes různé osoby sahá ke společnosti Capital Partners.
Historií, kde figuruje Capital Partners, se může pochlubit například brněnská firma Phoenix Capital, která pracuje coby investiční zprostředkovatel pro BH Securities, jednoho z předních českých obchodníků s cennými papíry. Jednatel Phoenix Capital Josef Žák týdeníku Euro potvrdil, že v minulosti pro CP pracoval. „Ale jen chvíli,“ dodává.
Další investiční zprostředkovatel – firma Weritum Consulting – se na svých stránkách chlubí spoluprací se společností Atlantik Finanční trhy, což je další velký obchodník s cennými papíry. Společnost Weritum se dle obchodního rejstříku od letošního ledna jmenuje Win Investments CZ, což ovšem na webových stránkách nijak nezdůrazňuje. Jedním ze společníků Win Investments CZ je David Antič. Antič figuruje rovněž ve společnosti Antikro, která se v minulosti jmenovala Afin Czech a zabývala se investičním zprostředkováním. Tehdy zde působil jako společník Radim Kadlček. A právě přes něj vede napojení na Capital Partners. Kadlček byl kdysi jediným majitelem firmy Afin Brokers, které ČNB odebrala kvůli nadměrným obchodům licenci a již později „spolkla“ společnost Capital Partners. Michal Kroupa, obchodní ředitel společnosti Win Investments, ujišťuje, že nikdo z Capital Partners – kromě sekretářky – dnes ve firmě nepracuje.

Stále stejní lidé

Capital Partners byla matkou, obchodníkem. Na ni se vázaly společnosti s ručením omezeným, které byly jejími investičními zprostředkovateli. Například Capital Quest, BFC Capital nebo Stone de Witt,“ popisuje jednatel KLV Consulting Pavel Kočalka. Mimochodem například firma Stone de Witt měla ve svých řadách v pozici jednatele Františka Kropáčka, který nyní figuruje na stejném postu u zmiňované firmy Win Investments, jak ukazuje obchodní rejstřík.
Když společnost Capital Partners skončila svou činnost obchodníka s cennými papíry, firmy na ni navázané se rozpadly a vznikly z nich nové společnosti, pokračuje Kočalka. „A ty se teď navazují na další obchodníky, kteří na trhu působí. Pořád ti samí lidé, jen schovaní za jinými firmami a jednateli. Je to, jako když drakovi useknete hlavu. Hned mu narostou tři nové,“ dodává.
Kočalka ostatně musí vědět, o čem mluví, neboť pro Capital Partners v jedné z klíčových pozic pracoval. Nyní ale přešel „na druhou stranu“. Jeho KLV Consulting v současné době zastupuje investory, kteří nákupem cenných papírů prodělali. A snaží se dokázat, že přišli o část svých investovaných peněz vinou velkých makléřských domů, a nikoli proto, že by se sami rozhodli nakoupit cenné papíry, které následně ztratily hodnotu. Kočalkovi klienti už na OCP podali desítky žalob a nyní bude muset rozhodnout soud, co stálo za prodělkem.
Obchodníci s cennými papíry nemohou Kočalkovi přijít na jméno. Tvrdí, že bývalý exponent Capital Partners „neprozřel“, jen našel další způsob, jak z lidí vytáhnout peníze, neboť si za své služby účtuje tučné provize. A poškozuje dobré jméno celého byznysu. To Kočalka odmítá a říká, že obchodníci ho kritizují, protože umí ukázat na jejich slabá místa. Na druhé straně, pokud soud žaloby zamítne, asi nikdo nenahradí obchodníkům s cennými papíry ušlý zisk. Jde totiž o to, že o prodělcích klientů, které zastupuje KLV, je slyšet stále častěji, což od obchodování s cennými papíry může odradit potenciální investory.

Neřízená střela

Týdeník Euro položil několika velkým nebankovním obchodníkům s cennými papíry otázku, zda spolupracují nebo spolupracovali s někým, kdo v minulosti pracoval pro Capital Partners. „Obáváme se, že vzhledem k jednoduchosti registrace investičního zprostředkovatele stačí pouze vyměnit zodpovědnou osobu za osobu, která ještě není mediálně či jinak známá, a není v silách kohokoli tuto skutečnost odhalit a vyvodit z toho potřebné kroky,“ domnívá se Zdeněk Lepka, předseda představenstva společnosti BH Securities. Míní, že investiční zprostředkovatelé jsou v současné době „neřízenou střelou“ na kapitálovém trhu.
Obchodníci s cennými papíry totiž sice mají zákonem stanovenou povinnost kontrolovat činnost zprostředkovatelů, jenže možnost sankcí chybí. „Ovšem i v případě ukončení spolupráce nebo sankce ze strany ČNB není problém zprostředkovatele zrušit a založit si nové a pokračovat dál ve stejném duchu. Jelikož sankce nesmí být likvidační, zprostředkovatel v mnoha případech pokutu zaplatí, aniž by to mělo jakýkoliv účinek, neboť příjmy z obchodování tuto ztrátu velice snadno nahradí,“ namítá Lepka. Jak dodal, BH Securities v návaznosti na současnou situaci na kapitálových trzích a postoji regulátora průběžně již od loňského roku pravidla spolupráce s investičními zprostředkovateli zpřísňuje.
Další obchodníci mluví velmi podobně. „Co se týká zaměstnanců, respektive vázaných zástupců a spolupráce s Capital Partners, upřímně, nevím. Z pohledu vedení nás zajímá jen fakt, jestli byli nebo nebyli součástí managementu. A to určitě nikdo ze stávajících zaměstnanců ani vázaných zástupců nebyl,“ ujišťuje šéf firmy Colosseum Jiří Šťastný. Právě Colosseum coby další významný hráč na trhu obchodníků s cennými papíry zprostředkovatele úplně odstřihl a už s nimi nespolupracuje. „Podle našeho názoru nebylo udržení investičních zprostředkovatelů v našem právním systému šťastnou volbou. Jsme přesvědčeni, že optimální variantou je nejvhodnější volbou subjekt působící jako vázaný zástupce,“ uzavírá Šťastný.

BRAND24

ČNB v pozoru

Pravdou je, že > ČNB přitvrdila kontroly a výše pokut za nedovolené chování na kapitálovém trhu roste. Jenže ne vždy za to mohou obchodníci s cennými papíry. Pozornost by se měla mnohem více obracet právě na investiční zprostředkovatele. Jak je možné, že lidé, kteří v této roli prokazatelně chybovali, dostanou bez problémů novou licenci? „ČNB studuje profesionální historii lidí, kteří žádají o povolení působit jako investiční zprostředkovatelé, do té míry, která je potřebná pro posouzení důvěryhodnosti a odborné způsobilosti žadatele; pokud zjistí v této oblasti nedostatky, žádost o registraci zamítne,“ ujišťuje Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB. „Jde-li o osoby, které dříve působily v subjektu, jemuž bylo prokázáno porušení právních předpisů, je nutné zkoumat i to, zda se v době svého působení u tohoto subjektu na porušení předpisů podílely, nebo zda měly takové postavení, v rámci něhož mohly porušení zákona předejít, a v této roli selhaly,“ upozorňuje.
Centrální banka rovněž říká, že úpravu povinností investičního zprostředkovatele v oblasti odborné péče při poskytování investičních služeb považuje za dostatečnou. Chce pouze zvýšit nároky na zájemce o registraci investičního zprostředkovatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).