Menu Zavřít

MXM - STÁLICE GALERIJNÍHO NEBE

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

V nabídce jsou členové bývalé skupiny Tvrdohlaví

Další významnou galerií, která nabízí výhradně současné umění, je MXM. Byla založena v roce 1990, ale výstavní činnost zahájila až 19. června 1991. Úvodní vernisáže se zúčastnily mnohé osobnosti včetně prezidenta Václava Havla. To samozřejmě nemělo žádný vliv na kvalitu umění, které výstavní síň prezentuje, nicméně cíl byl jasný: dominovat v čele předních galerií a získat podporu médií. Tento záměr se však podařilo realizovat jen částečně. MXM se na české výtvarné scéně velmi rychle etablovala v čele respektovaných galerií, přesto zájem médií neudržela. Nebylo to ani možné. Seriózní galerie totiž nemůže používat ke svému zviditelnění metod public relations ani jiných mediálních triků, které by přilákaly pozornost veřejnosti. Staví na jasném a vyhraněném programu nabídky ověřeného umění, které je určeno pouze určitému okruhu zájemců. Média až na malé výjimky dosud bohužel nepochopila význam toho, co tvoří prestiž i renomé galerií, a svoji pozornost zaměřují na druhořadé výstavní síně a v podstatě na nikterak hodnotné umění.

Galerie MXM se hned po svém vzniku stala pomyslným konkurentem a rivalem galerie Behémót. Představovala totiž divákům stejnou generaci umělců, kteří si své renomé získávali již v osmdesátých letech. Navíc MXM s patřičnou hrdostí zastupovala hned od počátku několik členů skupiny Tvrdohlaví. Byli to Michal Gabriel, Jiří David, Stanislav Diviš, Jaroslav Róna a Petr Nikl. Punc této exkluzivity má MXM dodnes, i když bývalá skupina Tvrdohlaví má svoji vlastní prodejní galerii. Z hlediska trhu s uměním to není nejšťastnější krok, protože poptávka po těchto autorech nepřevyšuje nabídku. Snadná dostupnost jejich děl pak má spíše devalvační než motivační charakter.

Těžiště činnosti galerie MXM je především v realizaci výstavních projektů. Kmenoví autoři, kteří jsou také ve stálé nabídce, v nich většinou ve dvouletých intervalech představují novou tvorbu. Týká se to především Jiřího Davida a Petra Nikla. Oba mají za sebou velké výstavní projekty v galerii Rudolfinum, přičemž Niklova výstava Hnízda her se před časem setkala s nadprůměrným diváckým ohlasem. David i Nikl jsou univerzální tvůrci a pohybují se v mnoha uměleckých disciplínách, jako je třeba malba, videoart a tvorba objektů. Mezi další umělce této galerie patří naivní výtvarník Tomáš Císařovský, malíř městských periferií a zátiší Antonín Střížek a autor konceptuálního zaměření Jiří Kovanda. Galerie nezastupuje pouze postmoderní střední generaci, ale prezentuje také díla již usazených a významných umělců, jako je například Zorka Ságlová a v zahraničí známý Stanislav Kolíbal nebo Karel Malich. K renomé předních galerií patří také to, že většina nabízených autorů je zastoupena i ve státních sbírkách. MXM si bedlivě hlídá autorský okruh, dává však prostor i mladším, a na české výtvarné scéně už přesto známým výtvarníkům. Mezi mnohými jsou to třeba Petr Pastrňák, Miloslava Preslová, Petr Písařík, Petr Lysáček, Pavel Humhal a Milena Dopitová. Nepodstatná není ani snaha galerie dát o sobě vědět v zahraničí. „Objel jsem s galerií skoro celý svět, říká galerista Jan Černý, který se účastnil několika mezinárodních veletrhů s uměním. Nejprestižnější z nich je Art Basel, kde byla galerie MXM zastoupena v letech 1996 až 1997.

VÝSTAVA:

BRAND24

DÍLNA KOLLERSCHLAG. Galerie Navrátil přichází s velmi ojedinělou nabídkou kvalitního světového umění, kterou se může pochlubit jen málokterý soukromý galerista. Ve spolupráci s Rakouským kulturním institututem totiž představuje tvorbu významných autorů, jako je Ian Hamilton Finlay, Matt Mullican, David Rabinowitch, Keith Sonnier a Johannes Suttgen. Jejich práce vznikly v produkci dílny Kollerschlag, která pomáhá realizovat díla předních zahraničních umělců. Dílnu založili bratři Baumullerové začátkem osmdesátých let s cílem podpořit, eventuálně financovat zajímavé umělecké projekty s tím, že při jejich prodeji budou mít podíl na zisku. I když jsou vystavená díla v nižší cenové relaci, jde pravděpodobně o dosud nejvyšší ceny požadované za současné zahraniční umělecké dílo v soukromé české galerii. „Město Matta Mullicana z roku 1991 stojí například „pouhých 1,95 milionu korun. Výstava je otevřena v galerii Navrátil, Tomášská 10, Praha 1 až do 30. září 2001.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).