Menu Zavřít

Mrtvý Němec, dobrý Němec

6. 11. 2013
Autor: euro

Tak už to konečně víme. Žábou na evropském prameni blahobytu nejsou Řekové, Španělé, ani Italové, ale Němci. Ví to Mezinárodní měnový fond, Obamova administrativa v USA, která to asi odposlechla z kancléřčina telefonu, a ví to i Evropská komise, která pošle do Berlína kontrolu.

Naši západní sousedé prý mají moc nízké platy, ještě menší nezaměstnanost, vysokou produktivitu práce, a tak moc vyvážejí. A s tím je třeba něco udělat. Vítejte v Absurdistánu.

Ono je to tak těžké přiznat, že král je nahý a Německo je prostě vyspělou průmyslovou zemí s racionální hospodářskou politikou. Němci nemohou za to, že jih Evropy zahlcuje jejich levná produkce ničící domácí výrobce. Za to přece může euro, když neexistují národní měny s plovoucím kursem, který by vyrovnával rozdíly v národní produktivitě práce. A provést takzvanou vnitřní devalvaci měny, tedy snížení mezd a dalších příjmů, aby byly rozdíly vyrovnány, je prakticky nemožné, protože by tamní vlády smetly sociální revoluce.

Podezřelá německá cesta

A když nelze provést devalvaci, tam, kde by měla být provedena, tak holt musí revalvovat ti, co jsou úspěšní a pracovití. Je třeba na ně seslat morovou ránu v podobě platů růstoucích rychleji než produktivita práce. Tím se zvedne nezaměstnanost i inflace a prudce oslabí konkurenceschopnost. Ve výsledku to trochu – a možná i o něco více než jen trochu – srazí životní úroveň v zemi. Ale co by ti Němci vůbec ještě chtěli, když se ze společné měny, kterou sami od počátku nechtěli, tady takhle roky nezaslouženě pakují?! A protože my v Bruselu máme euro rádi, tak pro ně uděláme vše, co je nezbytné, i kdyby bylo třeba znova bombardovat Drážďany a Norimberk.

Smát se ovšem téhle politicky korektní tuposti nemůžeme. A že nemáme euro, nám moc nepomůže. Poslední statistiky českého průmyslu ukazují, že kombinace rostoucí výroby a klesající zaměstnanosti vede ke zvýšení produktivity práce v průmyslu o 8,2 procenta. Při růstu průměrné mzdy meziročně o 2,9 procenta tedy došlo k poklesu jednotkových mzdových nákladů o 4,9 procenta. Jsme na podezřelé německé cestě. A to by ČNB ještě chtěla intervenovat proti koruně a oslabit kurs.

Na to se budou muset v Bruselu taky podívat, jestli si náhodou nežijeme moc dobře. Tentokrát pro změnu na úkor Německa, kam ta naše produkce vesměs mizí.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Zase Babišovo

Vyhuleno

BRAND24

Pár kroků zpět


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).