Menu Zavřít

Montiho test: lodní sezona začíná

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

euroglosa

BRAND24

Ekonomická recese, bující nezaměstnanost, sociální nepokoje. Evropa neprochází zrovna nejjednodušším obdobím. A na jaře zřejmě vyvstane opakující se problém, který se na první stránky novin letos ještě nedostal, ale který může potíže slabších států ještě prohloubit. Se zlepšujícím se počasím nejspíše opět naroste příliv uprchlíků z Afriky, především z nedávno osvobozené, ale nevyzpytatelné Libye.
Svržený libyjský diktátor Muammar Kaddáfí Evropanům v posledních letech prokazoval kromě dodávek ropy další službu: bránil jim nasedat v ještě větším množství na lodě plovoucí obvykle směr Itálie či Malta. Během ,historické návštěvy‘ Kaddáfího v Itálii v roce 2009 libyjský vůdce slíbil tehdejšímu italskému premiérovi Silviovi Berlusconimu rázná opatření proti uprchlíkům výměnou za mnohamilionovou pomoc. Dohoda přinesla výsledek: množství Libyjců mířících za lepším životem v Evropě výrazně pokleslo. Nyní bez diktátorského sevření může proud uprchlíků růst.
Právě pro Itálii to bude velká zátěž. V důsledku revolucí v arabském světě již v minulém roce dosahovaly počty nezvaných uprchlíků na malém ostrově Lampedusa nezvladatelných výšin. Loni v březnu se na Lampeduse nacházelo stejně uprchlíků jako tamních obyvatel. Itálie žádala o pomoc Evropskou unii, která posílila ochranu vnějších hranic a například zařídila výcvik tuniské pobřežní stráže.
Zajímavé bude, jak se k problému postaví současný italský úřednický premiér Mario Monti. Bývalý eurokomisař a ekonomický liberál je po zkušenostech s Berlusconim téměř zbožňován v Evropě a navzdory tvrdým reformám i v Itálii. Země díky jeho renomé získala ze dne na den ztracenou důvěru. Co si ale Monti počne s přílivem ekonomických imigrantů z Libye, kteří už nemohou tvrdit, že utíkají před nelítostným Kaddáfím?
Jako politik, který si zakládá na své pověsti a ctí zákony, asi sotva může podnikat Berlusconiho partyzánské akce typu „nepohodlné uprchlíky naložím do vlaku a pošlu do sousední Francie“. Pro Montiho tak nejspíše půjde o první velkou zkouškou oblíbenosti. Italský premiér těžko může očekávat pochopení Italů pro úsporné škrty, zatímco v uprchlických táborech bude živit tisíce uprchlíků.
Zesílený proud uprchlíků do jižní Evropy se už promítá do vrcholící prezidentské kampaně ve Francii. Nicolas Sarkozy se snaží prokázat, že je prezidentem na svém místě, protože dokáže svoji zemi ochránit před ilegálními imigranty. Snaha o znovuzvolení ho dovedla k prohlášení, že Francie odejde ze schengenského prostoru bez hraničních kontrol, pokud nebudou hranice Evropské unie lépe chráněny.
Další silnější uprchlická vlna tak může mít nedozírné následky pro volný pohyb lidí v Evropě. Už v souvislosti s loňským exodem z arabských zemích se mluvilo o dočasném vrácení hraničních kontrol. Jenže jakmile začnou hraniční závory znovu přehrazovat cesty, těžko se budou zase odstraňovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).