Menu Zavřít

MONOPOL NA UHLÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ a MUS

BRAND24

Antimonopolní úřad má podezření, že elektrárenská společnost ČEZ zneužívá monopolního postavení a svým dodavatelům diktuje, za kolik jí budou prodávat uhlí. Proti postupu ČEZ se koncem září ohradil jeden z nich, Mostecká uhelná společnost (MUS) . Úřad pro hospodářskou soutěž zahájil šetření začátkem října. Týká se smluv se všemi dodavateli (jsou celkem čtyři) a výsledek má být znám do šedesáti dnů. Pokud se prokáže porušení pravidel hospodářské soutěže, hrozí ČEZ pokuta 1,5 miliardy korun v případě minimálního postihu nebo šest miliard korun při využití maximální možné sankce.
Podle MUS snížil jeho odběratel letošní kontrakt na dodávky uhlí skoro o polovinu poté, co firma nebyla ochotná přistoupit na nižší cenu. Místo nasmlouvaných 9,5 milionu tun od ní odebere jen 5,3 milionu tun. U ostatních hnědouhelných společností ČEZ k podobnému krácení nepřistoupil.
Představitelé ČEZ se domnívají, že pravidla hospodářské soutěže neporušili. Ke krácení dohodnutého množství je nutí snížená poptávka po domácí elektřině, se všemi dodavateli se proto snažili dohodnout. „MUS dostala v těchto obchodních jednáních ste jný prostor jako ostatní, uvádí se v usnesení dozorčí rady ČEZ (o privatizaci ČEZ na str. 23).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).