Menu Zavřít

Modigliani opět potkává Kupku

9. 12. 2010
Autor: Euro.cz

V pražském Obecním domě se koná významná expozice

CONTENT24

Smršť výjimečných výstav na konci letošního roku ještě neskončila. Vůbec poprvé je v Česku k vidění kolekce děl italského malíře a sochaře Amadea Modiglianiho (1884-1920). Zhruba stovka obrazů a kreseb vystavených do konce února v pražském Obecním domě zahrnuje rovněž díla jeho souputníků v čele s Pablem Picassem. Návštěvníci se tak mohou zastavit v sekci věnované Františku Kupkovi, kterého s Modiglianim spojuje nejen originalita a stylová nezařaditelnost. Archivní fotografie objevená kurátorkou expozice dokládá, že tito dva spolu poprvé vystavovali už v roce 1912 v Paříži.
Kurátorka Serena Baccagliniová a ředitelka pořádající galerie Vernon Monika Burian Jourdan připravily výstavu, která patří k nejdražším, které se v Praze kdy konaly. Pojistná částka dosahuje v přepočtu 1,2 miliardy korun. Expozice obsahuje díla zapůjčená z veřejných a soukromých sbírek, například z Izraelského muzea v Jeruzalémě, Estorick Collection v Londýně, ze sbírky současného moderního umění Studio Guastalla v Miláně nebo ze soukromých sbírek z Německa a Spojených států.
Pro někoho je Modigliani reprezentantem expresionismu, jiný v něm vidí kubistu, další v jeho zasněných portrétech hledá náznaky impresionistické jemnosti. Výstava vyzdvihuje vztah Modiglianiho s umělkyní Jeanne Hébuterneovou, jež byla předobrazem malířových typických ženských aktů a portrétů s protáhlými obličeji, mandlovýma očima a klidným půvabem.
Expozice v Obecním domě představuje také dokumenty ze života Modiglianiho, který plně odpovídal představě bohémského umělce. Když odešel v roce 1906 do Paříže, propadl alkoholu, drogám a divokému životu. V roce 1920 zemřel ve věku pětatřiceti let na tuberkulózu. Jeanne o den později skočila z pátého patra domu svých rodičů a zemřela i s nenarozeným dítětem. Teprve o deset let později rodina dovolila, aby byly její ostatky uloženy vedle Modiglianiho na pařížském hřbitově Père Lachaise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).