Menu Zavřít

MOBIL V AUTORÁDIU

8. 11. 2001
Autor: Euro.cz

Přístroj je lepší než "hands free", ale dost drahý

Řidiči nebudou smět od 1. ledna přikládat za jízdy mobilní telefon k uchu. Řešením pro ně je takzvaná sada hands free, tedy zařízení se sluchátkem a mikrofonem, při jehož použití může mít řidič obě ruce na volantu. Minulou středu se na trhu objevila ještě další zajímavá možnost: telefon zabudovaný v autorádiu. Začala ho nabízet firma Blaupunkt pod názvem RadioPhone.
Přístroj je vlastně běžné autorádio s integrovaným mobilním telefonem a zařízením pro hlasitý hovor. Majitel vozidla si jednoduše pořídí u EuroTelu či Paegasu dvě SIM karty se stejným číslem, jednu bude mít ve svém mobilu, druhou v autorádiu. Na stejné číslo se mu tedy lze dovolat jak na přístroj v kapse, tak do autorádia, které při jízdě mobil plně zastupuje. Oproti hands free může řidič u RadioPhonu užívat nejrůznějších výhod.
Jeho důležité funkce lze ovládat bezdrátovým dálkovým ovladačem připevněným na volantu. Při přijímání hovoru řidič nemusí hledat sluchátko a dávat si ho do ucha, ale stačí zmáčknout tlačítko na volantu. Potom využívá možnosti hlasitého poslechu i hovoru, aniž by spustil oči ze silnice. Ještě komfortnější a bezpečnější je telefonování přes takzvaný systém hlasového ovládání VOCS (Voice Control System). Ten totiž umožňuje nejen hlasitý hovor a poslech, ale také hlasovou volbu, tedy nejbezpečnější řešení pro telefonování během jízdy. K RadioPhonu jej lze přikoupit.
Další velkou výhodou přístroje je jeho naprostá nezávislost na typu mobilního telefonu. A tak nejsou při koupi jiného typu mobilu potřeba žádné zásahy do instalace na palubní desce, jako je tomu u klasické sady hands free.
V současné době se na českém trhu objevily první modely Blaupunktu s názvem Antares T60, který výrobce označuje za nejkomfortnější ze všech typů. Přístroj má vysílací výkon osm wattů, a tak by měl hovor nerušeně plynout i v místech se slabším signálem, kde již běžné mobily vyhledávají příští vysílač. Antares T60 je taktéž vybaven všemi běžnými funkcemi mobilních telefonů (například pamětí pro rychlou volbu, přijímáním a posíláním krátkých textových zpráv, identifikací volajícího, zobrazením poplatků, zobrazením posledních deseti volajících čísel, jednotlačítkovým přímým přístupem do telefonního seznamu).
Autorádio má digitální tuner, radiotext, 46 pamětí předvoleb a výkon 4×40 wattů. Kromě toho má i ovládání měniče CD, programovatelnou funkci Loudness, čtyřkanálový výstup předzesilovače a měnitelnou barvou displeje a nočního designu. Nevýhodou RadioPhonu je poměrně vysoká cena, a to 27 990 korun.

CONTENT24

RADIOPHONE JE POJIŠTĚN NA 2 ROKY
Cena RadioPhonu není malá, je však třeba se zmínit o skutečnosti, že obsahuje i pojištění proti krádeži na dva roky. Pokud autorádio někdo odcizí v období do dvou let od data koupě, obdrží zákazník při splnění podmínek zdarma rádio nové. Podmínky jsou jednoduché: krádež bude nahlášena a prošetřena policií, zákazník odevzdá odnímací čelní panel (případně kódovou kartu KeyCard) a bude mít k dispozici ostatní doklady (přihláška do pojištění, doklad o koupi, originál záručního listu a kartičku „Car radio passport ). Na nově instalované autorádio běží roční záruční lhůta. Pojištění vyměněného rádia běží po dobu dvou let od koupě prvního autorádia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).