Menu Zavřít

Mobil pro rýžová pole

21. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Motorola připravila pokud možno nejjednodušší mobil

BRAND24

Nepříliš majetní obyvatelé zemí třetího světa se mohou těšit na další produkt informačního věku. Projekt OLPC (One Laptop per Child) nabídl rozvojovým státům levné notebooky na kličku, nyní přichází na řadu sféra mobilních telefonů. Požadavky jsou jasné, k nasycení další miliardy uživatelů je zapotřebí minimalizovaná cena, jednoduché ovládání a velká výdrž baterie.
Jako první se do výroby přístrojů spadajících do tohoto segmentu pustila Motorola. Na nedávném kongresu 3GSM v Barceloně dostal její Motofone F3 významné ocenění v kategorii nejlevnějších mobilů. Přístroj, který vypadá na první pohled jako atrapa tenkých telefonů, využívá k zobrazování technologii elektronického inkoustu (EPD). Tím se minimalizuje odběr energie – monochromatický displej s vysokým kontrastem potřebuje napájení pouze při změně stavu. Designově povedený mobil o tloušťce necelých deset milimetrů a hmotnosti 70 gramů se tak může pochlubit velice slušnou výdrží, na jedno nabití zvládne až 4 týdny provozu. Nízká cena, která se bude pohybovat okolo jednoho tisíce korun, si samozřejmě vynutila řadu kompromisů. Displej je i přes slušné rozměry pouze dvouřádkový, velké cifry a jednoduché ikony po sobě zanechávají rušivé stopy. Uživatelé moderních přístrojů budou mít problém i s „pravěkým“ ovládáním. Navíc je nutné slevit z nároků na výbavu, která zahrnuje jen základní funkce. Důraz byl kladen na docela jiné prvky. Tělo telefonu je do jisté míry odolné proti nárazu a klávesnice je prachuvzdorná.
Uvedení mobilu na trh bylo již několikrát odloženo, jak prohlásili zástupci firmy na kongresu 3GSM, již definitivně by se měl prodávat v jarních měsících letošního roku. Na dveře kategorie nejlevnějších přístrojů pro „nové trhy“ klepou i další zájemci, svůj trumf zanedlouho vynese Nokia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).