Menu Zavřít

Mobil jako vysílačka

29. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Eurotel

BRAND24

PRAHA (oh) – Těsně před Vánoci spustil mobilní operátor Eurotel testovací provoz služby Push To Talk (PTT), která rozšiřuje funkcionalitu některých mobilních telefonů o možnost „telefonování“ jako s vysílačkami. Tato služba je rozšířená především ve Spojených státech, postupně je však uváděna do provozu i v Evropě. PTT umožňuje vytvořit si v mobilním telefonu skupinu uživatelů, kteří spolu mohou komunikovat - zmáčknutím jediného tlačítka mobilu – jako přes vysílačky.
Výhodou proti „klasickému“ mobilnímu telefonování je rychlost spojení hovoru, protože se nevytáčí telefonní číslo účastníka, ale hovor je sestaven prakticky okamžitě. Volající také může hovořit s více lidmi najednou, pokud jsou vybaveni telefony podporující službu PTT. Naproti tomu nevýhodou je, že stejně jako u vysílačky je komunikace pouze jednosměrná.
Ceny za využívání Push To Talk hodlá Eurotel oznámit na začátku letošního roku při komerčním spuštění služby. Mluvčí Eurotelu Diana Dobálová odmítla jakékoli další informace ke způsobu zpoplatnění a tarifikování PTT sdělit. „Cenově bude zohledněno, jak moc budou zákazníci tuto službu využívat, rozlišeno bude také zpoplatnění pro tarifní zákazníky a klienty předplacených služeb,“ uvedla pouze.
Německý mobilní operátor T-Mobile, který službu začal nabízet v listopadu loňského roku, si za jeden den používání Push To Talk účtuje jedno euro, tedy přibližně 31 korun nebo 18 euro za měsíc. V případě roamingu, tedy využívání PTT mimo vlastní síť, platí zákazníci německého T-Mobile 4 eura za sto zpráv, respektive sto zmáčknutí tlačítka pro hovor. Český T-Mobile hodlá PTT spustit v první polovině letošního roku.
Třetí mobilní operátor na českém trhu, Oskar, čeká podle slov mluvčího Petra Šindlera na větší dostupnost mobilních telefonů, které Push To Talk podporují.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).