Menu Zavřít

MNOHO POVYKU PRO NIC

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pivovarnická   fúze

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže minulý týden posvětil fúzi Plzeňského prazdroje a Radegastu poté, co ji s jiným předsedou v čele dva roky odmítal. Majoritním akcionářem obou pivovarů je investiční společnost Nomura, pozici minoritníh o akcionáře v Radegastu drží britský pivovarnický koncern Baas.

Britský Bass také patří k největším odpůrcům schváleného spojení. Zřejmě proto, že sám zamýšlel fúzi jinou: a to Radegastu s Pražskými pivovary, do nichž vstoupil jen v naději, že se mu podaří také v České republice vybudovat zá vod, jehož význam by mohl překročit české teritorium. To se zřejmě nyní podaří Nomuře, která svůj záměr vysvětluje právě snahou o posílení pozice českého piva na zahraničních trzích. Značné roztrpčení nad vznikem velkého pivovarnického podniku vyjád řili okamžitě majitelé malých pivovarů, kteří neváhali hrozit až Ústavním soudem. Neuvedli však, jakou argumentaci by soudu předložili.

Na tiskové konferenci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže koncem minulého týdne v Brně jeho místopředseda Luděk Svoboda upozornil, že nejde o žádné nové rozhodnutí. Úřad jen pokládá za závazné usnesení vlády z března loňského roku, v němž kabinet rozhodl o spojení tehdejších majoritních vlastníků obou firem, tedy Investiční a Poštovní banky a Nomury. Spojením bank odpadl důvod k tomu, aby se fúze obou pivovarů prošetřovala odděleně, a návrh na toto šetření proto právní zástupce obou pivovarů stáhl. Antimonopolní instituce tudíž zastavila řízení.

BRAND24

Tržní podíl fúzovaných pivovarů v České republice se bude pohybovat kolem dvaačtyřiceti procent. Luděk Svoboda k tomu uvedl, že úkolem jeho úřadu není bránit malé výrobce proti velkým, ale chránit hospodářskou soutěž. Pokud by se nový gigant prohřešil proti pravidlům, má podle Svobody stát dostatek pravomocí k okamžitému zásahu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).