Miura

26. června 2017, 00:00 - Klára Donathová
26. června 2017, 00:00

Báječné jídlo uprostřed hor. V krásném prostředí Čeladné se můžete dobře najíst, zrelaxovat a nadýchat se čerstvého vzduchu

Čeladná je tak trochu na konci světa. Vypravíte-li se tam autem, bude vám cesta trvat dlouho prakticky odkudkoli, pokud nejste zrovna z Ostravy. Cesta vlakem povede s přestupem v Ostravě na nádraží v Čeladné, odkud se ještě pěkný kousek projdete. Ale než si párkrát přezpíváte „Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide“, uvidíte krásnou architektonicky jedinečnou budovu hotelu Miura, kde je dokonce dobíjecí stanice elektromobilů. Rázem se ocitnete v jiném, moderním světě, ve kterém vás budou nepřetržitě rozmazlovat, ať už budete hrát golf, relaxovat v místním spa, nebo si jen užívat skvělé jídlo, které připravuje tým zdejší kuchyně v čele se zkušeným Michalem Göthem. Cesta je to sice dlouhá, ale stojí za to.

Restaurace se nachází v prvním patře hotelu a za hezkého počasí je nejkrásnější posezení na terase s výhledem do okolí. Jídlo můžete vybírat z relativně stručné nabídky postavené na lokálních surovinách, kterou doplňuje sedmi- nebo pětichodové degustační menu, jehož název prozrazuje mnohé o tom, co ochutnáte. „Chuť Beskyd“ je mistrovským kouskem šéfkuchaře, ve kterém představuje regionální beskydskou kuchyni ve svém osobitém pojetí. Jsem zapřisáhlá odpůrkyně kapra, ale marinovaný kapr nakyselo s krémem z brambor a pórku jako první chod vůbec nenesl nepříjemnou bahnitou chuť sladkovodní rybiny, naopak byl svěží, kyselkavý v dobrém kontrastu s vichysoisse krémem. Kapra v této podobě bych si nechala líbit o každém Štědrém dnu. Stejně snadno si lze zamilovat kyselicu „de luxe“, na jaře podávanou s chřestem a křupavými kousíčky místního špeku. Co chod, to nějaká výjimečná chuť a zajímavý neokoukaný nápad. Báječný byl i závěrečný sladký knedlíček plněný i sypaný mákem. Jen mi trochu uniklo, co má s Beskydy společného mučenka, ze které byla připravena omáčka.

Zábavné jsou i jednotlivé položky stálého jídelního lístku, které se mění spolu se sezonou. Doporučuji vyzkoušet telecí dršťkovou polévku, na kterou budete dlouho vzpomínat, nebo dětsky dobré telecí ramínko s dušenou karotkou, které doprovázejí brambory s libečkovým máslem. S výběrem se tady nespletete. I obsluha se od loňského roku polepšila, takže se vypravte na cestu.

Miura ? Čeladná 887 ? t: 558 761 100 ? e: info@miura.cz ? www.miura.cz ? šéfkuchař: Michal Göth


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kolik si do konce roku vložit na penzijko, stavebko a životko?
Akcie Apple a Alphabet vymazaly letošní zisky
Jak si vyřídit živnostenský list a kolik to bude stát?
Kdy potřebujete návrh vkladu do katastru nemovitostí? Jde to online?
Zdražil váš dodavatel? Právě teď můžete bezplatně odejít
Auta
Retro: Alfa Romeo 75 3.0 V6 America (1991)
Jízdní dojmy: Autobusy Isuzu
Volkswagen Atlas Cross Sport: Další SUV s karoserií „kupé“ se představuje v sériové podobě
Kvíz: Poznáte auto jen podle fotky zadního světla?
CNG autobusy Solaris pro Paříž
Technologie
Cnews FM: Produkty od Googlu mizí, herní obchody přibývají [podcast]
Subnautica navždy zdarma: parádní dárek nově spuštěného Epic Games Storu
Tohle je 25 nejhorších hesel roku 2018. Stále vede 123456
Xbox Game Pass jen za polovinu. Za 1500 Kč můžete hrát 100+ her po celý rok
Stáhněte si zdarma hry Lego The Hobbit a Full Throttle Remastered
Hry pro příležitostné hráče