Menu Zavřít

Mítink iluzionistů

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Technologie, která vás přenese odkudkoli kamkoli za méně než vteřinu

Kdo někdy cestoval z Prahy do New Yorku a zpět kvůli tříhodinové schůzce, dobře ví, že jet lag čili syndrom překonání několika časových pásem v krátkém čase dokáže člověka v horších případech vyřadit z provozu klidně i na pět dnů. Tedy nějakých sto dvacet ztracených hodin ku třem aktivně využitým. K tomu ještě připočítejme čas strávený na letišti, protiteroristická opatření a samozřejmě půlden v letadle. Proč ale dlouze cestovat fyzicky, když videokonference vás spojí s obchodním partnerem kdekoliv na světě za méně než vteřinu?
Důvodů existovala celá řada. Přenos kvalitního videa v reálném čase vyžaduje vysokou kapacitu linky, což dříve obecně nebylo až takovou samozřejmostí, a v Česku není ani dnes. Dále jsou zapotřebí koncová zařízení schopná video ve vysokém rozlišení zobrazit. Pokusy o konferenční videohovory v minulosti a kritické názory uživatelů totiž prokázaly, že největší překážkou pro rozšíření technologie je právě kvalita zobrazení videa. Slabinou starších videokonferencí je i to, že partneři se při diskusi nevidí v životní velikosti a kvůli nízké kvalitě přenosu nedokážou rozpoznávat nikoli nepodstatnou řeč těla. Nově představená technologie Cisco TelePresence všechna tato negativa odstraňuje.
Od klasických videokonferenčních zařízení se liší hlavně tím, že nejde o přístroj, nýbrž rovnou o celou místnost. Lidé od Ciska tvrdí, že pro zážitek podobný osobnímu setkání je nutné splnit několik podmínek. Tedy osvětlení, nazvučení, dokonce i použitý nábytek prý hraje důležitou roli v celkovém dojmu, a proto se rozhodli řešení vytvořit jako celek, včetně umístění ve správných proporcích do vyhrazené místnosti.
Hned po otevření dveří upoutají pozornost tři obří plazmové televize, sestavené do oblouku, který plynule přechází do rovněž obloukové desky konferenčního stolu. Zcela identické je i vybavení na druhé straně videomostu, takže po spojení, které se odehraje stisknutím jediného tlačítka na telefonu, se objeví partneři ve stejném prostředí. Účel je prostý. Totožný stůl na druhé straně vyvolává dojem, že mezi Londýnem a New Yorkem leží pouze tenká skleněná přepážka. Sugesce zapůsobí a po několika větách člověk přestane vnímat obrazovky a ponoří se do diskuse s lidmi vzdálenými tisíce kilometrů, jako by s ním seděli v jediné místnosti. Přes mou počáteční skepsi musím přiznat, že když marketingové šéfce Ciska po desetiminutové debatě o internetem vyvolaných změnách v mezilidské komunikaci upadlo na druhé straně Atlantiku pero, měl jsem velké nutkání zvednout se a podat jí ho…
Požadavek dostatečně kvalitního obrazu plní Cisco na výbornou. Video v rozlišení 1080p, tedy skutečné HDTV, je současným vrcholem luxusu, který zatím nezvládá ani většina moderních plazmových televizí, o klasických nemluvě. Na vysoké úrovni je i nazvučení místnosti, stejně jako decentní osvětlení a design nábytku – jeho barva a nasvícení místnosti podkreslují tělový odstín lidské pleti a oživují postavy na obrazovkách. Cisco boduje i v přenosu audia. Přestože rozměry konferenční místnosti přesahují pět krát pět metrů, hlas hovořícího člověka vychází skutečně z místa, kde se dotyčný právě zobrazuje.
Bude zajímavé sledovat, jak technologii přijmou ti, pro které ji jejich zaměstnavatelé nakoupí. TelePresence lze shrnout do jedné věty jako něco, co je sice o kousíček horší než osobní setkání, přičemž ten kousíček vyvažuje obrovská úspora času, navýšení výkonnosti zaměstnance a také ochrana životního prostředí.
Otázkou zůstává, jak velký byznys Cisco se svými TelePresence sety udělá. Přece jen je necelých tři sta tisíc dolarů za jednu místnost hodně peněz, přičemž jedna je vám pochopitelně platná asi jako Meresjevovi nové boty. Cisco tvrdí, že náklady na videokonferenční místnosti se zákazníkovi na ušetřených penězích za letenky vrátí do devíti měsíců. Nemluvě o údajném růstu produktivity. Ohrožením pro Cisco ale určitě bude Skype. Nedokáže sice ani ve snu nabídnout takovou kvalitu jako jeho konkurent, ovšem totéž platí obráceně v případě ceny. Uvidíme, které řešení vydělá víc, zda za velké peníze pro pár set vyvolených, nebo téměř zdarma, ale pro miliony.

Klady
+ šetří životní prostředí
+ úspora času
+ kvalita mostu

Zápory
- vysoké počáteční náklady

CONTENT24

Cisco TelePresence
Video: rozlišení 1080p HDTV
Obrazovky: 3x plazma, 65“ úhlopříčka
Audio: prostorový zvuk
Konektivita: minimálně 6 Mbit/s
Cena: 299 000 USD pro 12 účastníků konference, 79 000 USD pro 4 účastníky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).