Menu Zavřít

Místo zlého muže ODS schytává zlé výprasky, hlavně od Babiše

11. 1. 2016
Autor: Euro

Na nadcházejícím kongresu v Ostravě ODS stvrdí ve svém čele Petra Fialu. Brněnský profesor politologie stranu převzal před dvěma lety na sjezdu v Olomouci, kde se většina delegátů pořád ještě nemohla vzpamatovat ze sedmiprocentního výprasku ve volbách 2013. Ten následoval hanebný pád vlády Petra Nečase kvůli aféře Nagygate, jež ve skutečnosti byla ODSgate: veřejnosti a tentokrát i s velkorysou pomocí policie ukázala, jak kdysi vítěznou stranu zdegenerovala dlouholetá moc.

Docela by mě zajímalo, co Fiala řekne delegátům sjezdu ve svém kandidátském projevu. Snad něco jako: „Když jsem ODS přebíral, byli jsme na dně. A jsme na něm pořád…“ Zhruba to totiž o ODS říkají čísla z průzkumů, přestože někteří novináři začali šířit bajky o obrodě strany pod Fialou; počátkem roku 2014 se preference ODS pohybovaly kolem 6 procent, zatímco dnes je to kolem 7 procent. Jestli takhle vypadá obroda u kdysi pětatřicetiprocentní strany, jak potom vypadá, když stojíte oběma nohama v pěkné kaši a nemůžete z ní ven?

Abych ale nebyl nefér: reputace mívá zpoždění za skutečností, a proto ODS provází zlodějská aura i nyní, kdy už moc krást nemůže, ani kdyby chtěla, protože jí nezbývá téměř žádná moc; na druhou stranu ODS byla zle zkorumpovaná dávno předtím, než auru korupce získala, takže vlastně svět není tak zlý. Nejde ale jen o horší reputaci, co ODS stále ničí: nejhorší pro stranu je, že ji u voličů částečně zastoupil Andrej Babiš, z nějž si ovšem ODS udělala úhlavního nepřítele.

Jak vypadá bitka Babiš vs. Fiala a potažmo ANO vs. ODS přímém přenosu, to ukázaly poslední méně důstojné Otázky Václava Moravce. Fiala nebyl moc daleko od KO, když miliardáře Babiše obvinil, že nerozumí podnikatelům. Chápu samozřejmě, že profesor bojuje o někdejší tradiční voliče ODS, z nichž nejvíc uzmul právě Babiš, i profesor ale musí chápat, že tady je muší vahou, můžu-li mu fandit; Babiš je podnikatel a ODS ho nikdy neporazí na jeho vlastním hřišti. A to ani, když bude podnikatelům donekonečna připomínat jeho slova o tom, že malé firmy jsou jen kecy, protože stát je Agrofert.

Urputně proti EET

Stejně tak ODS neobrodí ani sebeurputnější boj proti EET; s elektronickou evidencí tržeb souhlasí podle nejrozsáhlejšího průzkumu AMSP (Asociace malých a středních podniků a živnostníků) 37 procent drobných podnikatelů, zatímco mezi majiteli hotelů, motelů a penzionů má 50procentní podporu. Nejmíň pokladny podporují stánkaři, majitelé občerstvení a trhovci, kde také dochází k největším daňovým únikům. A kvůli nim lidé zpravidla nebrečí.

Navíc podle průzkumu STEM věří 3 čtvrtiny Čechů, že EET pomůže zlepšit výběr daní, zatímco 3 pětiny chápou daňovou morálku v zemi jako kritickou. ODS může kvůli EET klidně i obsadit sněmovnu, ostatně právě jí Češi z celé politiky opovrhují nejvíc. Jenže Babiš vykrádá ODS i jinde. Fiala sice například očividně zhnědnul kvůli nenávisti Čechů k uprchlíkům, ani tady ale Babiše netrumfne: v tomto ohledu vicepremiér spíš jen tvrdí Zemanovu hradní muziku a dobro nechává TOP 09.

Konec střídání

Pro ODS to samozřejmě znamená novou situaci, a vůbec ne příznivou. V Česku platívaly osmileté cykly, v nichž se u moci střídala pravice a levice. Teď do zavedeného systému vtrhnul protisystémový Babiš, který navíc ve vládě supluje pravici, když ČSSD zrušil velkou část jejího nejbláznivějšího programu – nejvíc ohledně vyšších daní.

V roce 2012 slíbil Martin Kuba, jestli si malého politika s vyššími podpatky a obřím talentem destrukce ještě pamatujete, že bude zlým mužem ODS. Partaj jeho služby nakonec moc nepotřebovala, zlá totiž byla v očích voličů celá. Teď by jí úplně stačil někdo, kdo pochopí, kde ODS zbývá místo na trhu. Ostatně o trhu ODS vždy mluvila nejvíc, byť – pravda – hlavně profesorsky. Jinak si na sjezdu může odsouhlasit, že sedm procent je dobrých a pak bude vše v pořádku.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš

PF 2016: Bude to horký rok

BRAND24

Jak se vaří hustá mediální kauza

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).