Menu Zavřít

Místo Špidly psala Škvrnová

21. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Severočeské doly

BRAND24

PRAHA (il) - Úřadu vlády trvalo více než dva měsíce, než odpověděl na oficiální dopis investora z Lucemburska, který vyjádřil zájem o koupi 55 procent akcií Severočeských dolů od státu. Na dopis generálního ředitele společnosti LGT Trust Michala Wittmanna z 25. listopadu 2002 (EURO 2/2003) dokonce nereagoval premiér Vladimír Špidla, jemuž byl dopis adresován, ale ředitelka odboru poradců předsedy vlády Jarmila Škvrnová.
V odpovědi, kterou má týdeník EURO k dispozici, stojí: „Pan premiér přijal s potěšením tuto vaši informaci a váží si vašeho zájmu o účasti v připravovaném privatizačním procesu. Jak jistě víte, připravuje se nyní aktualizace energetické koncepce státu. Její nedílnou součástí je také koncepce rozvoje hnědouhelného hornictví v České republice. Nový dokument by měl být východiskem pro konkretizaci postupu jednotlivých privatizačních úkolů. Následně, v návaznosti na rozhodnutí vlády, přikročí příslušná ministerstva k realizaci konkrétních privatizačních kroků. V této souvislosti sleduje nyní tým poradců pana premiéra situaci ve vybraných společnostech, například též v Severočeských dolech, i zájem domácích a zahraničních investorů o účasti na jejich privatizaci.“ Firma LGT Trust je finančním investorem a pro privatizaci Severočeských dolů založila v České republice svoji lokální reprezentaci s názvem Impower Finance.
Vedle LGT Trust se o Severočeské doly uchází i česká společnost finančníka Antonína Koláčka Appian Energy, který má sídlo ve švýcarském kantonu Zug. Appian již vlastní Mosteckou uhelnou společnost a za ziskové Severočeské doly, které mají na účtech přes osm miliard korun, údajně nabízí vládě necelých 2,6 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).