Menu Zavřít

MÍRNĚ OPTIMISTICKÁ VIZE

10. 1. 2002
Autor: Euro.cz

IDC, Gartner

BRAND24

FRAMINGHAM, STAMFORD (th) – Prognóza výzkumné agentura IDC předpokládá, že výdaje na informační technologie letos ve Spojených státech vzroste o čtyři až šest procent, v západní Evropě o sedm a v jihovýchodní Asii o deset a dvanáct procent. Čína by měla pokračovat v každoročním růstu výdajů o 25 procent a do roku 2010 by se měla stát třetí největším IT trhem na světě.
Agentura IDC očekává, že oživení se v sektoru projeví do poloviny letošního roku, nebude však bezbolestné. V odvětví budou pokračovat cenová válka, tlak na ziskové firemní marže a vlna fúzí. Podobný názor se objevuje i v prognóze výzkumné agentury pro oblast informačních technologií Gartner. Hlavním důvodem koupě nového osobního počítače nebude inovace, ale jeho zastarání. Tržby z prodejů PC v letošním roce klesnou o osmnáct procent, očekává Gartner.
Objevují se signály, že vzhledem k mnoha fúzím vznikne jakási první liga výrobců osobních počítačů. To by zprvu mohlo dále oslabit marže výrobce čipů Intel. Prognózy však říkají, že firma posléze přivítá vznik několika málo velkých výrobců PC a stane se dvorním dodavatelem čipů pro jednoho, případně dva z nich.
Pokles cen a konsolidaci v oboru očekává Gartner i v sektoru výrobců handheldů. Například současná průměrná cena zařízení Pocket PC se pohybuje kolem 570 dolarů. Agentura Gartner odhaduje její pokles v letošním roce na 370 dolarů.
Zvýšená konkurence bude i ze strany výrobců mobilních telefonů, kteří do svých aparátů zabudovávají i zařízení podobné handheldům (PDA). „Do konce letošního roku se s pravděpodobností 60 procent sloučí dva přední výrobci PDA Handspring a Palm,“ píše se ve zprávě agentury Gartner.
Ze současné situace by mohli nejvíce profitovat výrobci zálohovacích manažerských systémů. Od poloviny letošního roku by měl začít růst i v ostatních oblastech zálohovacího hardwaru.
Mírný optimismus výzkumných agentur však odmítá John Chambers, šéf výrobce síťových komponentů Cisco Systems, který se na oživení americké ekonomiky zatím příliš nespoléhá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).