Menu Zavřít

Miliony z vesmíru pro Česko

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

kosmický průmysl

BRAND24

Pětasedmdesát milionů korun budou moci využít výzkumné instituce a firmy, které se přihlásily do druhé výzvy Pobídkového programu pro česká pracoviště od Evropské kosmické agentury (ESA). Z 63 podaných projektů jich uspělo sedmnáct. Podílet se budou na výzkumných projektech v oblasti pozemního segmentu, pozorování Země, raketových nosičů, navigace i technologických řešení s širším využitím.
„Cílem Pobídkového programu je připravit české instituce tak, aby byly konkurenceschopné a mohly se úspěšně zapojit do povinných i volitelných programů ESA,“ říká ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.
Výběru projektů předchází technická expertiza prováděná odborníky z ESA a o výběru následně rozhoduje společná pracovní skupina ESA a České republiky.
Z předchozí výzvy vzešlo čtrnáct českých projektů čerpajících z rozpočtu v celkové hodnotě 65 milionů korun. Mezi firmy a pracoviště, které uspěly v tomto „národním“ tendru ESA, patří Honeywell ČR, EGGO Space, Iguassu Software Systems, Czech Space Research Centre, Gisat, ANF DATA, Český metrologický institut, Výzkumný a zkušební letecký ústav, Explosia, SYNPO, ProjectSoft HK, Frentech Aerospace, Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT, Astronomický ústav a Ústav fyziky atmosféry AV ČR.
Další zájemci o kosmický průmysl budou mít možnost přihlásit se do třetí výzvy, kterou ESA plánuje v horizontu dvou let. „O termínu další výzvy ještě nebylo definitivně rozhodnuto, ale předpokládá se, že bude vyhlášena na přelomu let 2012 a 2013. Nicméně již od našeho vstupu do ESA se potenciální zájemci z řad firem a institucí mohou zapojovat do projektů v programech ESA, do kterých ČR přispívá,“ uzavírá Kolář.
Česká republika se stala osmnáctým členským státem ESA v roce 2008. V prvních šesti letech po vstupu má ČR pro financování výhradně tuzemských projektů garantovanou téměř polovinu svého povinného příspěvku, přibližně 60 milionů korun ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).