Menu Zavřít

Miliardy na připojení

10. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Větrné elektrárny

BRAND24

PRAHA (foj) - Rozvoj větrných elektráren v České republice si vyžádá miliardové investice do tuzemské elektrizační soustavy. Společnost EuroEnergy ve své studii odhaduje, že tyto náklady dosáhnou do roku 2010 až jedenácti miliard korun. Částka zahrnuje nejen výdaje na připojení nově postavených větrných elektráren do rozvodné sítě, ale i na rozšiřování a posilování elektrizační soustavy a náklady na vytvoření záložních zdrojů.
Studie EuroEnergy počítá s rozvojem větrné energie do roku 2010 ve třech scénářích. V minimální variantě s tím, že instalovaný výkon větrných elektráren dosáhne v roce 2010 zhruba 500 megawattů, ve střední s 700 megawatty a v maximální variantě s instalovaným výkonem tisíc megawatt. Ke konci loňského roku přitom na území České republiky pracovaly větrné elektrárny o výkonu patnáct megawatt.
Celkové investice do elektrizační soustavy odhaduje EuroEnergy podle jednotlivých scénářů, u minimální varianty se počítá s investicemi ve výši 6,5 miliardy korun, u střední s 8,1 miliardy a v maximální s 10,9 miliardy korun investic.
Společnost však ve studii upozorňuje na to, že další miliardy korun bude nutno vynaložit do nákupu výkonů potřebných pro regulaci elektrizační soustavy. Odhad dodatečných nákladů se pohybuje mezi 0,7 miliardy korun až 3,5 miliardy a pro zajištění dispečerské zálohy od miliardy korun do 2,1 miliardy. Dodatečné náklady ale nezatíží státní rozpočet, ze zákona o obnovitelných zdrojích se totiž rozloží do ceny za dopravu elektřiny pro konečné odběratele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).