Menu Zavřít

Miliardu nebrat

2. 4. 2014
Autor: Redakce

Ministr průmyslu Jan Mládek chce dát na útlum Dolu Paskov v Ostravě miliardu. Ministr financí Andrej Babiš říká, že nic nedá a podnik byl povinen vytvářet si na útlum těžby rezervy. Pozoruhodné je, že oba mají ke svému přístupu legitimní důvody a oba zároveň poněkud mlží či operují s, řekněme, nepřesnými argumenty.

Je skutečností, že je celkem obvyklé nejen v Evropě ale i v Česku, že stát ze sociálních důvodů subvencuje útlumové programy v hornictví. Mládek navíc dává Paskovu šanci pro případ, že by se během následujících dvou let zvedla cena uhlí nad náklady tohoto opravdu nákladného dolu. Na druhou stranu tahle naděje je opravdu lichá. Na Paskově jsou náklady enormní a těžba je ekonomická jen při mimořádně vysokých cenách černého uhlí.

Navíc sociální funkce podpory je poněkud sporná. Ohroženo je 2500 současných zaměstnanců šachty. To není nic, co by region, který se sám vyrovnal s daleko těžšími sociálními nárazy, nějak zvlášť rozhodilo, byť pro samotné zaměstnance je to určitě hodně nepříjemné.

Mládkova miliarda tak představuje 400 tisíc na jednoho zaměstnance, což se jeví jako částka dost vysoká. A pokud by ji měli dostat samotní horníci, tak se poperou, kdo tu výpověď podepíše dříve a tři dny na to bude Stodolní vypadat jak Drážďany po náletu. Daleko racionálnější by bylo přijmout nějaký sociální program na ochranu těch zaměstnanců, kteří budou obtížně umístitelní z důvodu zdravotních, nebo pro věk blízký důchodovému.

Andrej Babiš má pak jistě pravdu v tom, že ta miliarda jako dárek Zdeňku Bakalovi je skoro zbytečná, protože v OKD těch miliard narubal docela dost na to, aby bylo třeba mu jednu další přidávat. Nicméně s těmi rezervami na likvidaci následků těžební činnosti je tak trochu mimo.

Ony se totiž vytvářejí odvodem z tržby za každou vytěženou tunu a ten odvod se počítá z objemu těžitelných zásob. A protože v Paskově zůstane velká část zásob nevytěžená, není v rezervě dostatečná částka. To ale nic nemění na skutečnosti, že pravda je tentokrát jednoznačně na straně ministra financí.


Od autora čtěte také:

Když Kalousek a Babiš dělají totéž

Kádruje se jako vždycky, jen rychleji

BRAND24

Nízký plat je lepší než dávka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).