Menu Zavřít

Miliardové napětí

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Akademie věd

Silná slova typu „manipulace, polopravdy a lži“ zazněla z Akademie věd ČR (AV) na adresu vládních úředníků. „AV je nanejvýš znepokojena nedostatečnou komunikací a neprůhlednými kroky, které ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) jako řídící orgán Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) učinilo v rámci přípravy programu a výběru tzv. velkých projektů nad 50 milionů eur,“ stojí v komuniké. Vědcům se nepozdávají okolnosti kolem výběru šestice záměrů, na něž by mělo během příštích let z OP VaVpI jít až 58 miliard korun. Vyřazení projektu CESLAB (synchrotron za 7,5 miliardy) byl dle některých vědců jedním z nejlépe připravených. Přednost však dostal konkurenční brněnský CEITEC (biotechnologie a nové materiály za 10 miliard).
Akademici chtějí udržet synchrotron v procesu vyjednávání; ministra Ondřeje Lišku (Strana zelených) žádají o přezkoumání i vyvození odpovědnosti. „Sejdu se rád s kýmkoliv, i s panem předsedou Václavem Pačesem, ale nejsem si vědom žádného pochybení,“ řekl Liška v pátek týdeníku EURO. „Podařilo se nám udržet odborné garance. Kromě toho se dva jiné projekty akademie na seznamu objevují, CESLAB ostatně neměl všeobecnou podporu vědecké obce. Nepovažuji tedy za potřebné short-list jakkoliv přezkoumávat,“ doplnil Liška. Ministerstvo minulou středu oznámilo, že schvalovací proces OP VaVpI, který do ČR přivede 2,4 miliardy eur, byl úspěšně ukončen. Ministr jej 1. října v Bruselu podepíše s evropskou komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou.
„Nejde nám o jeden konkrétní projekt, vůči nikomu se nevyhraňujeme, ale chceme, aby všichni věděli, že s tím nesouhlasíme,“ prohlásil Jiří Rákosník, člen předsednictva Akademické rady. Upozornil, že s projektem synchrotronové laboratoře ztratí Česko velkou infrastrukturu, která by lákala vědce z celé EU. Dle Rákosníka, který v AV zodpovídá za finance, došlo při hodnocení k „dezinterpretaci“ anglických posudků, usnesení Rady pro výzkum a vývoj (RVV) bylo přijato bez písemných podkladů, v anonymním hodnocení dostal CESLAB za průmyslový potenciál nula bodů, zatímco CEITEC plných sedmnáct a podobně.
Deník Právo již dříve upozornil, že šéf sekce pro řízení operačních programů Jan Vitula (KDU–ČSL) pracoval v Regionální rozvojové agentuře jižní Moravy (RRAJM), jež byla jedním z hlavních partnerů upřednostněného CEITEC. Ze střetu zájmů jej proto obvinil poslanec ČSSD Ivan Ohlídal. Vitula to odmítá a hovoří o politizaci problému, proti čemuž se však zase striktně ohradila AV: „Nebylo nic snazšího, než před sjezdem Strany zelených přitlačit na zelené ministry a vynutit si zvláštní přístup. To jsme neudělali.“

BOX:
Šestice vyvolených
Projekty VaVpI, které dostaly podporu MŠMT
ELITPALS (Kladno) víceúčelový laser
BIOCEV (Vestec) biotechnologie a biomedicína
CVEVL (Liberec) geotermální energie litosféry
IT4Innovations (Ostrava) počítačové centrum
Udržitelná energetika (Řež/Plzeň) energetika
CEITEC (Brno) výzkum materiálů a živé přírody
Pramen: MŠMT

BRAND24

Popisek: Nevznikne? Synchrotronová laboratoř CESLAB se nedostala mezi vybrané projekty MŠMT; akademici hovoří o nekompetentním rozhodování, ministr pochybení odmítá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).