Menu Zavřít

Milanova hvězda

1. 12. 2015
Autor: Euro E15

Milan Chovanec je stoupající hvězdou ČSSD. Čerstvý průzkum důvěryhodnosti politiků ho vynesl na třetí místo těsně za současného předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Důvodem Chovancova vzestupu je podle statistiků jeho tvrdý postoj k imigrantům. Ministr vnitra si svoji pozici buduje soustředěně. Jeho jméno je totiž vysoko i na dalším seznamu. Na listině kandidátů budoucích předsedů strany.

Sociální demokraté opravdu o takový dokument sepsali, mají ho připravený pro případ záchrany, kdyby veřejnost premiéra Sobotku začala výrazně odmítat. Nahlas o něm pochopitelně nikdo nepromluví, ale v top čtveřici jmen je Chovanec tím prvním.

Následují ho hejtman Jiří Zimola, poslanec Jeroným Tejc a předseda sněmovny Jan Hamáček. Chybí v něm naopak Sobotkovi oponenti Michal Hašek či Zdeněk Škromach.

Všichni politici dobře vědí, že při vytváření popularity nejde ani tak o ně samotné, jako o téma, kterého se chopí. Milan Chovanec to udělal ze svého pohledu dobře. Tam, kde Bohuslav Sobotka drží alespoň reálný postoj k migrační krizi a odmítá žalobu na kvóty, se Milan Chovanec řadí k těm tvrdším, jimž veřejnost naslouchá raději. I Andrej Babiš mění stanovisko a vyzývá vládu, aby žalobu ještě zvážila.

Rozumí si s Babišem

Podle lidí, kteří mají nový seznam budoucích předsedů v kapse, je to po dohodě s Chovancem, s nímž si momentálně nejpopulárnější politik rozumí více než s Bohuslavem Sobotkou.

Byť je třeba nahlížet s odstupem na lidi, kteří tvrdí, že v zákulisí vytváří budoucnost, vzestup Chovance je nepopiratelný fakt. Už nikdo se nezabývá jeho pochybným titulem z Plzně, který ministr vnitra raději přestal používat, nikdo z obou hlavních táborů v ČSSD na něj neútočí.

Chovanec má za sebou navíc vlivnou PR agenturu, což si politik bez plánu na kariéru většinou nezařizuje. Chovancova taktika funguje, hlas veřejnosti mu přeje.

S aktuálním ziskem 39,8 procenta kladných hlasů zaostává za druhým premiérem Bohuslavem Sobotkou už pouze o sedm desetin procentního bodu. Chovanec tak zaznamenal druhý největší nárůst kladných hlasů ze všech členů koaliční vlády. Rodí se nový šéf.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Petra Weikerta:

Sbohem, Miloši

Průzkum ze šuplíku

BRAND24

Hazardní karty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).