Menu Zavřít

Milan Chovanec: Tupá hesla nám volič nezbaští

23. 6. 2013
Autor: Euro, Martin Pinkas

Financování krajů se musí změnit, jinak je taky můžeme nechat vykrvácet a zrušit, říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Jeho strana zřejmě bude mít po příštích volbách, ať v řádném či mimořádném termínu, šanci mu jeho přání o změně toku peněz vyplnit. Ovšem to musí uspět i on sám jako místopředseda zodpovědný za organizování voleb. Pak by si mohl splnit svůj sen, že pošle víc peněz na údržbu krajských silnic. Měl by se totiž stát ministrem dopravy.

Vláda premiéra Petra Nečase padla a mluví se i o předčasných volbách, po nichž volá mimo jiné ČSSD. Vy máte ve straně přípravu voleb na starost a zdá se, že budou pro sociální demokracii vítězné…

Nesmíme spoléhat na to, že určitě vyhrajeme, protože se to tak teď říká. Nesmíme ztratit pokoru a být nabubřelí. Když to uděláme, tak můžeme zopakovat Pyrrhovo vítězství 22, nebo třeba 25 procent. Musíme si volby odpracovat a lidé si musejí zvyknout na myšlenku, že může být líp, s námi. Jinak to nepůjde. Volby ale budou tentokrát jiné. Musíme lidem představit ucelenou vizi. Nepůjde je vyhrát nějakými jednoduchými, líbivými hesly jako „dáme vám třináctý důchod“ a k tomu oblbnout lidi párkem. Taky kampaň musí být více kontaktní, a ne tolik billboardová. To souvisí s těmi populistickými hesly. My musíme být vidět, ne slibovat heslovité nesmysly, které volič už nikdy naštěstí nezbaští.

A kde na kampaň vezmete peníze?

To je starost kolegy Martina Starce, ale peníze by neměly být větší problém. Jednak kampaň nebude tak nákladná a jednak strana počítá s odpovídajícím rozpočtem na supervolební rok. Teď záleží také na tom, jak to bude či nebude s předčasnými volbami. Pokud se budou konat nakonec v řádném termínu, znamená to úsporu, protože se s celostátní kampaní fakticky svezou senátní i obecní volby.

V kampani vaše politická konkurence jistě neopomene výrok vašeho kolegy ze stínové vlády Jana Mládka o živnostnících coby parazitech. Jak se díváte vy jako bývalý živnostník na podporu drobného podnikání?

Když mluvím s podnikateli, tak mi říkají, abychom jim už hlavně nepomáhali. Tak je totiž nejjistější, že jim neuškodíme. Základem pro to, aby živnostníci měli víc práce, je roztočit velkou ekonomiku. Když zaměstnáte stavaře, tak oni si ten rohlík k pekaři půjdou koupit. Prohlášení kolegy Mládka nebylo určitě šťastné, ale tím hlavním poselstvím bylo, že je třeba se podívat na výtěžnost daně. Nám nejde o živnostníka, co vstává v pět ráno a večer má ruce až u kolen. Je třeba se zaměřit na lidi, co zneužívají paušály. Nikoho neživí, nikoho nezaměstnávají, náklady mají veskrze nulové, ale paušálem se dostanou na nějakou absurdně nízkou či vůbec žádnou daň. Na druhou stranu bych řadě mých kolegů politiků se siláckými řečmi z vlastní zkušenosti přál jít ráno skládat kamion PET láhví, aby si ten sladký život živnostníka zkusili. Zvlášť když vám pak odběratelé třeba neplatí, a vy potřebujete každého 15. v měsíci odeslat výplaty.

Je pravda, že řada vrcholných politiků, a to i z ČSSD, nikdy „normálně“ nepracovala…

Jasně, že by bylo velmi populární říct, že by se mělo pár poslanců vyhnat k lopatě. Na druhou stranu společnost potřebuje profesionální politiky. A dobře řídit exponované ministerstvo je opravdu těžká práce. A stejně tak potřebujeme profesionální úředníky. A je velkým problémem, že tato země dosud zákon o úřednících nemá. Jak pak má mít naše republika nějaké stabilně prosazované státní zájmy? A jak tito úředníci mají kopat za stát, když se bojí každé změny ministra – a že jich v poslední době bylo… Je nutné, aby z úředníků odborníků přestali být zajatci politiků. Vedle každého ministra už ten sir Humprey měl dávno stát. Personální genocida na úřadech, třeba v resortu dopravy a jemu podřízených organizacích, je grandiózní zločin. Já bych si třeba svého ředitele krajského úřadu nikdy nedovolil jen tak vyměnit, protože je třeba zachovat v úřadu stabilitu.

Kompletní text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro


• Čtěte také:

BRAND24

Zeman: Předčasné volby by vyšly draho, ale zatím je nevylučuji

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).